Din dorinta de a informa corect poporul grec si nu numai, Comisia Europeana a publicat o parte din propunerile creditorilor pe care grecii le-au respins, vineri, inainte de anuntarea referendumului. Documentul de 10 pagini a fost prezentat de chiar Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe Twitter. Printre propuneri, regasim un TVA unificat la 23%, inclusiv pentru restaurante, hoteluri si catering. Exceptie vor face alimentele de baza – cu TVA de 13%, la fel energia si apa (fara canalizare). O alta exceptie se refera la medicamente, carti si productii teatru – 6% TVA. Reforma sistemului fiscal avea drept tinta data de 1 iulie. In plus, pe langa imprumutul banilor necesari supravietuirii, Grecia ar urma sa beneficieze si de fonduri din planul de investitii al comisiei Junker, pentru crearea de locuri de munca si crestere economica.
Dupa discutii interminabile, Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras, a anuntat ca propunerile crediterilor sunt umilitoare
“Cerințele creditorilor violeaza reglementarile sociale si drepturile fundamentale europene, vor asfixia economia in cadere a Greciei si sunt menite sa umileasca intregul popor grec”.
Comisia Europeana a dat publicitatii un comunicat de presa – AICI – si un document atasat in care este prezentata lista cererile Eurogrupului, inainte de anuntarea referendumului, cereri ce nu par a fi decat un pas normal spre o reforma reala a Greciei.
Iata cateva din cerinte:
Salarii in functie de responsabilitati, calificari si performante personale.
Adoptarea unei legislatii mai restrictive in privinta evaziunii fiscale.
Eliminarea subventiilor pentru fermieri.
Initierea unei consultari privind nivelul salariului minim, concedierile colective, negocierea contractului colectiv de munca in conformitate cu practicile europene.
Colectarea integrala a taxelor pe clinicile private de sanatate si a taxei de clawback pentru anul 2014.
Reducerea bugetului apararii cu 400 de milioane de euro.
Introducerea taxarii pentru reclamele difuzate de televiziuni.
Extinderea taxei de lux si cresterea ei de la 10% la 13%.
Introducerea taxarii pe jocurile de noroc (30%).
Descurajarea puternica a pensionarilor anticipate; Cresterea de la 4% la 6% a contributiilor de sanatate platite de pensionari.
Combaterea activa a contrabandei cu petrol inclusiv prin adoptarea de legislatie relevanta in domeniu. Verificarea depozitelor si tranzactiilor bancare pentru depistarea evaziunii. Promovarea platilor electronice.
Modificarea legislatiei falimentului, inclusiv a celui personal, pentru a fi facuta mai usor distinctia intre datornicii “strategici” si cei de buna credinta.
Privatizarea unor institutii aflate sub influenta statului: din transporturi, din energie; privatizarea retelelor 3G si 4 G din telefonie.
Masuri pentru cresterea competitivitatii pe piata muncii; deschiderea profesiilor restrictionate acum (notari, ingineri, executori judecatoresti etc.) Liberalizarea pietei de transport pentru turisti.
Citeste integral AICI documentul.