Criza a redus din profiturile bancilor si numarul clientilor noi. Este si motivul pentru care bancherii impun tot mai multe taxe clientilor existenti. Apar cheltuieli care acum cativa ani nu existau, precum comisioanele de administrare a contului sau de interogare a soldului. Asa ca statistica arata ca un roman achita, in medie, 80 de euro anual pentru utilizarea contului bancar. Suma este de aproape patru ori mai mare fata de cat plateste un cetatean bulgar, conform statisticilor. „Bancile acorda tot mai putine credite, au tot mai putine produse pe care le vand si din care scot profit pe partea de retail. Clientii bun-platnici suporta acum pierderile cauzate de cei rau-platnici”, explica Diana Tarus, consultant Finzoom, pentru Digi24.
Spre exemplu, la Unicredit Tiriac Bank comisionul de administrare este de 7,5 lei lunar, iar la BCR de 3,5 lei. Bancpost va introduse un comision de 3,5 lei pentru administrarea conturilor deschise dupa 24 octombrie. La CEC Bank, administrarea contului nu mai este gratuita si este taxata cu 2 lei.
Taxa pentru consultarea soldului
Nici consultarea soldului nu mai este gratuita. Spre exemplu, la BCR, operatiunea costa 0,2 lei, pentru informatiile de pe ecran si 0,5 lei pentru cele tiparite pe hartie.
De azi, cardurile BRD vor avea comisioane mai mari
BRD anunta o crestere a comisioanelor. Interogarea soldului contului curent la bancomatele BRD va costa 0,5 euro (2,25 lei). Interogarea soldului la POS la ghiseul BRD va costa 1 euro din 7 octombrie. Retragerile de numerar de la bancomatele altor banci din Romania va fi comisionata cu 1% din valoarea retrasa + 4 lei; si retragerile de la ATM BRD costa mai mult de duminica: 0,2% din suma retrasa sau minimum 50 de bani.
Comisionul pentru plata cu cardul la comercianti este zero. Asa ca multi pot apela la aceasta solutie pentru a nu achita taxe suplimentare. Concret, pe luna, un client plateste trei lei pentru administrarea contului, doi lei pentru interogarea soldului de patru ori, doi lei pentru un transfer de bani si circa zece lei pentru doua retrageri de numerar. Un total de 17 lei, pentru operatiuni curente.
Comisionul de administrare, retinut automat
Bancile taxeaza pana si calitatea de client. Spre exemplu, chiar daca administrarea unui cont curent nu presupune niciun efort logistic din partea institutiei financiare, tot mai multe banci taxeaza acest serviciu.
Comisionul de administrare este retinut automat si clientii care nu merg prea des pe la banca se pot trezi ca ajung sa ajung datornici.
Costurile sunt inca si mai mari atunci pentru transferuri de bani in strainatate sau pentru utilizarea bancomatelor altor banci.