Bancile se plang de lipsa clientilor, dar vinovate par a fi tot ele. Conditiile impuse de institutiile financiare pentru acordarea unui imprumut descurajeaza de cele mai multe ori intentia de creditare. Clientul CC. Vrea sa acceseze un credit de nevoi, fara garantii. Merge la banca la care detine un card de salariu. Aici este luat la analizat. Si nu primeste nici un credit dupa o saptamana pierduta. Motivul? Clientul nu are istoric bancar (adica nu a accesat pana in prezent nici un imprumut). Cu alte cuvinte, nici noii clienti veniti la banca nu sunt bine veniti. Uneori.
La alta banca, primeste raspunsul pe loc, la intrebarea cat dureza accesarea unui credit. Ofiterul ii explica ca dureaza minim 2 saptamani, asta in conditiile cele mai optimiste. Pleaca cu gandul ca macar a intalnit o „banca sincera”…
Ajunge la a treia banca, unde intreaba de creditul in 3 acte. A citi pe net ca acum creditul nu are comisioane. Afla detaliile si este multumit ca este usor de accesat iar banii ii primeste a doua zi.
Cat timp a trecut pana a accesat un credit de nevoi in valoare de 10.000 lei? 10 zile, dar pe vremuri, dura o singura zi. In acest timp a pierdut timp si bani, mereu fiind nevoit sa plece mai devreme de la serviciu, pentru a cauta actele, pentu a afla decizia celor din centrala, care intarzia, pentru a prinde sucursala deschisa.
La ce sa te astepti cand vrei un credit si ajungi la banca
Drumul pentru a obtine un imprumut de la banca este din ce in ce mai greu, aflam prin periplul nostru prin banci. Pentru acordarea de credite, bancile cer dovada unor venituri cu caracter cert si permanent. Salariile si pensile sunt singurele luate in calcul in proportie de 100 %. Contractele de drepturi de autor, de PFA, veniturile din chirii sau salariile obtinute pe carte de munca in strainatate sunt apreciate in proportii mai mici sau chiar deloc, de catre unele banci.
Pentru fiecare oferta pe care o ceri unei banci, iti trebuie o adeverinta personalizata. Daca doresti sa accesezi un credit cu o valoare mai mare, venitul imprumutantului trebuie sa fie de aproape 400 de euro lunar, sa aiba cel putin jumatate de an vechime la ultimul loc de munca si sa nu fi intarziat niciodata plata la alte imprumuturi.
Daca mergi sa te intersezi de un imprumut, afli ca realitatea bate norma bancara. Cele mai multe banci nu dau imprumuturi celor care au mai putin de 25 de ani, chiar daca banca anunta ca acorda credite persoanelor peste 18 ani.
O persoana care abia s-a angajat nu este acceptata, nu este eligibila. Motivul? Banca intrevede intr-un nou angajat un eventual somer, deoarece este posibil sa isi piarda mai usor locul de munca decat un client cu vechime.
Solicitantul trebuie sa ia in calcul si faptul ca ratele lunare pe care le stabileste cu banca nu pot depasi 30 % din venituri. Important de stiut este si faptul ca in general, bancile cu multe sucursale au conditii mai permisive.