[dropcap]I[/dropcap]n perioada de boom economic, putine banci isi permiteau luxul a percepe un comision analiza dosar credit. ”Zero comision de analiza a dosarului de credit” devenise o sintagma des intalnita in prezentarile de promovare a ofertelor de finantare. Acum, in vremuri de criza financiara, cand bancherii se plang de diminuarea drastica a cererii pentru imprumuturi, bancile taxeaza analiza dosarelor de credite, cate or mai fi, cu preturi care intrec orice inchipuire.
Analiza ofertelor de creditare disponibile in portofoliile celor mai mari zece banci locale arata faptul ca analiza dosarului poate costa, in functie de tipul, destinatia si moneda imprumutului, intre 105 si 1.720 de lei sau intre 50 si 400 de euro. Si atunci, stai si te intrebi cum sa se mai revigoreze creditarea in conditiile in care bancile promoveaza asemenea costuri.
Culmea ironiei este ca absolut toate ofertele de credite prin programul guvernamental Prima Casa nu includ comision de analiza a dosarului si probabil ca si lipsa taxei incriminate constituie una dintre motivatiile pentru care acest tip de imprumuturi beneficiaza de cerere.
Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si Bancpost au oferte speciale
[dropcap]P[/dropcap]erceperea unor comisioane absolut colosale nu este un obicei raspandit la nivelul intregului sistem bancar local, existand si institutii de credit, care – probabil din dorinta de a castiga clienti pe anumite nise si respectiv cota de piata – nu taxeaza analiza dosarelor de imprumut. Insa, tocmai lipsa unor asemenea comisioane din ofertele acestor banci intareste ideea ca preturile afisate de finantatori sunt mai mult decat piperate.
Ideea ca ”cine vrea sa finanteze trebuie sa renunte la comisionul de analiza a dosarului” pare sa functioneze ca o regula. Astfel, bancile dornice sa dea imprumuturi apeleaza la acest element de marketing, care pare a fi garantia succesului. Exemple in acest sens sunt Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si Bancpost.
Banca Transilvania deruleaza o campanie pentru toate tipurile de credite, astfel ca pana la 31 martie 2013, solicitantii de imprumuturi nu vor plati niciun comision analiza dosar credit. Pe de alta parte, Raiffeisen Bank nu percepe comisioane de analiza si administrare pentru cererile pentru creditele de nevoi FlexiCredit depuse pana la 30 aprilie 2013 inclusiv. Pentru restul imprumuturilor (refinantare, de nevoi cu garantie imobiliala sau ipotecare) banca aplica o taxa 400 de euro sau 1.600 de lei in functie de moneda in care se acorda creditul. Raiffeisen Bank specifica si faptul ca aceasta taxa se finanteaza din credit.
Si Bancpost a renuntat la comisionul de analiza a dosarelor pentru imprumuturile de nevoi fara garantie imobiliara ”Nume Prenume”, nespecificand daca este vorba despre o perioada promotionala sau este o decizie definitiva. In privinta creditelor de nevoie cu garantie imobiliara sau a celor ipotecare/imobiliare, Bancpost taxeaza analiza dosarului cu 400 de euro pentru finantarile in valuta sau 1.500 de lei pentru cele in moneda nationala. De asemenea, pentru toate creditele de nevoi personale cu ipoteca cu sume mai mici de 10.000 de euro (sau echivalent lei), comisionul este zero.
Volksbank, singura banca din top 10 care nu taxeaza analiza dosarului de credit
[dropcap]F[/dropcap]ortata probabil de imaginea sifonata pe care o are in piata din cauza numeroaselor procese cu grupurile de clienti nemultumiti de clauzele abuzive din contractele de credit si dornica sa-si asigure un atu in relatia cu potentialii clienti, Volksbank nu percepe comision pentru analiza dosarului de imprumut pentru niciun tip de finantare. De altfel, Volksbank este singura banca din primele zece institutii din Romania care a renuntat definitiv la aceasta taxa, fara a lega decizia de o campanie promotionala sau o anumita perioada de timp.
ING Bank, cea mai ieftina la taxarea analizei de dosar
[dropcap]I[/dropcap]NG Bank, prin costurile percepute, este cea mai ieftina institutie de credit in afara bancilor care mizeaza pe oferte promotionale. Practic, pentru creditul de nevoi personale fara garantie imobiliara, comision de analiza a dosarului este de 105 lei, banca subliniind faptul ca taxa se achita doar in cazul acordarii finantarii. In cazul imprumutului ipotecar, procesarea dosarului costa 215 lei, bani care se percep o singura data cu conditia acordarii creditului.
La BCR ofertele difera nu numai in raport de tipul, destinatia si moneda creditului, ci si in functie de client. Astfel, pentru clientii noi ai bancii, cel mai ieftin comision de analiza, respectiv 250 de lei, il intalnim in cazul creditului de nevoi fara garantie imobiliara Divers BCR. Totodata, celelalte imprumuturi garantate cu ipoteca, BCR aplica un comision de analiza a dosarului de 990 de lei sau 390 de euro.
Comisionul de analiza solicitat de Alpha Bank pentru creditele de nevoi fara garantie imobiliara este de 55 de euro (achitat din surse proprii sau retinut din valoarea imprumutului). Pentru un imprumuturile cu garantie imobiliara suma creste la 400 de euro.
Pentru creditele de investitii imobiliare, BRD percepe o taxa de 1.000 de lei pentru imprumuturile in moneda nationala si 400 de euro pentru cele in valuta. Comisionul de analiza dosar este redus cu 20% pentru anumite categorii de clienti. Analiza dosarelor pentru creditele de nevoi persoanale costa intre 200 si 1.000 de lei pentru cele in moneda nationala si intre 50 si 400 de euro pentru cele in valuta.
La CEC Bank, pentru creditele de consum fara garantie imobiliara, comisionul de analiza a dosarului difera intre 250 si 500 de lei, in functie de tipul si destinatia imprumutului, in timp ce finantarile pentru cumpararea unei locuinte presupun o taxa in valoare de 500 de lei sau 120 de euro in functie de moneda creditului.
In cazul UniCredit Tiriac Bank, comisionul de analiza dosar se situeaza intre 1.290 si 1.720 de lei sau 300 si 400 de euro in functie de tipul, destinatia si moneda imprumutului. De asemenea, creditul de nevoi personale fara garantie ipotecara include o taxa de procesare a dosarului de 45 de euro sau 190 de lei in functie de moneda de finantare.