[dropcap]C[/dropcap]hiar daca nu contribuie decisiv la constituirea costului total al unui imprumut, comisionul de analiza a dosarului de credit ramane a o taxa importanta permisa de legislatia in vigoare, pe care bancile incearca s-o utilizeze fie ca element in strategia de marketing, fie ca un factor de atragere a unor venituri suplimentare.
Folosita mai cu seama inainte de criza financiara ca element de marketing, pentru a creste atractivitatea unui produs de finantare prin bine-cunoscuta sintagma ”FARA COMISION DE ANALIZA”, taxa si-a pastrat in mica masura menirea, foarte multe institutii de credit folosind in prezent comisionul de analiza pentru a majora nivelul incasarilor din partea clientilor imprumutati.
Analiza ofertelor de creditare disponibile in portofoliile celor mai mari zece banci locale arata faptul ca analiza dosarului poate costa, in functie de tipul, destinatia si moneda imprumutului, intre 105 si 1.720 de lei sau intre 50 si 400 de euro.
Dupa cum se poate observa, valoarea comisionului de analiza a dosarului se poate constitui ca factor de influenta in decizia potentialilor clienti, in acest sens taxa putand fi considerata chiar o piedica in calea revigorarii creditarii.
Volksbank, singura institutie din topul celor mai mari zece banci din Romania care nu percepe comision de analiza
[dropcap]I[/dropcap]n ton cu noua politica de creditare adoptata de Volksbank in perioada ultimilor doi ani, caracterizata de criza financiara si de lipsa cererii pentru finantare, institutia de credit mizeaza pe o oferta care nu include comision de analiza pentru niciun fel de credit, indiferent de tip, destinatie sau moneda.
Aceasta strategie aplicata de Volksbank in ultimii ani vine pe fondul problemelor pe care banca le-a avut in instanta cu o serie de grupuri de clienti pe tema clauzelor abuzive. Regandirea portofoliului de produse de finantare a implicat si renuntarea definitiv la comisionul de analiza a dosarelor, masura care se inscrie in conceptul de transparentizare si simplificare a ofertei de produse de creditare.
BCR, BRD, Banca Transilvania si Bancpost au oferte speciale pentru anumite credite
[dropcap]P[/dropcap]atru banci – respectiv BCR, BRD, Banca Transilvania si Bancpost – folosesc comisionul de analiza pentru a creste atractivitatea imprumuturilor, mizand pe oferte speciale care implica si eliminarea taxei amintite pentru o anumita perioada de timp. In unele cazuri lipsa comisionului de analiza a dosarului este legata de incasarea salariului intr-un cont al bancii creditoare.
La BCR, in cazul creditelor de nevoi fara garantii, comisionul de analiza a dosarului este zero pentru clientii care incaseaza/urmeaza sa incaseze salariului intr-un
cont BCR. Alte tipuri de imprumuturi pentru care clientii nu platesc nicio taxa sunt finantarile garantate cu ipoteca destinate refinantarii creditelor de la alte banci si imprumuturile ipotecare. BCR percepe insa un comision de analiza dosar in valoare de 250 de lei clientilor standard care aplica pentru un credit de nevoi fara garantii. Totodata, acelasi tip de comision este de 990 de lei in cazul imprumuturilor garantate cu ipoteca.
In cazul BRD, pana la 30 iunie 2014, creditele de nevoi fara garantii nu implica plata unui comision de analiza a dosarului. Pentru imprumuturile ipotecare, BRD taxeaza analiza dosarului cu 1.000 de lei, 400 de euro sau 400 de dolari, in functie de moneda in care este acordata finantarea. Totusi, pentru aceste credite, BRD aplica o reducere de 20% din valoarea comisionului de analiza dosar pentru clientii titulari al unor anumite pachete de produse din porotofliul bancii.
Banca Transilvania are o oferta speciala pentru creditele de nevoi personale fara ipoteca, valabila pana la 30 iunie 2014, care permite clientilor care-si primesc salariul intr-un cont Banca Transilvania accesarea unei finantari fara a plati comisionul de analiza dosar in valoare de 200 de lei in varianta destinata clientilor standard. Pe de alta parte, creditul de nevoi personale cu garantie presupune un comision de analiza dosar de 250 de lei, daca solicitantul incaseaza veniturile intr-un cont la Banca Transilvania. Taxa are aceeasi valoare si in cazul creditelor ipotecare/imobiliare.
La Bancpost, comisionul de analiza dosar este zero in cazul creditelor de nevoi fara garantie si a imprumuturilor auto. Comisionul zero mai este valabil pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca cu sume mai mici de 10.000 de euro (sau echivalent in lei) si pentru solicitarile de credite de refinantare primite pana la finalul lunii iunie 2014. Altfel, in conditii standard, creditele ipotecare sau credite de nevoi cu garantii presupun un comision de analiza dosar de 1.500 de lei sau de 400 de euro, in functie de moneda imprumutului.
ING Bank percepe cele mai mici comisioane de analiza a dosarelor de credit
ING Bank, prin costurile percepute, este cea mai ieftina institutie de credit in afara bancilor care mizeaza pe oferte promotionale. Valoarea comisionului de analiza dosar pentru credit accesat de la ING Bank difera in functie de tipul imprumutului, situandu-se la 105 lei pentru finantarile fara garantii si la 215 lei in cazul imprumuturilor garantate cu ipoteca.
CEC Bank taxeaza analiza dosarului de credit cu 250 de lei in cazul imprumutului de nevoi fara garantii, in timp ce finantarile cu ipoteca presupun un comision de 500 de lei.
La Raiffeisen Bank, creditele de nevoi fara ipoteca implica un comision de analiza dosar in valoare de 200 de lei. In ceea ce priveste imprumuturile ipotecare sau cele garantate cu ipoteca, Raiffeisen Bank aplica o taxa de 400 de euro sau 1.600 de lei in functie de moneda creditului.
Alpha Bank mizeaza pe o reducere de 50% a comisionului de analiza dosar pentru creditele ipotecare valabila pentru clientii care isi vor incasa salariul prin Alpha Bank. In conditii standard, taxa se ridica la 400 de euro sau contravaloarea in lei, in functie de moneda imprumutului. Creditul de nevoi fara garantii de la Alpha Bank implica un comision de analiza dosar de 120 de lei pentru finantarea in lei cu dobanda fixa si de 240 de lei pentru imprumuturile in lei sau euro cu dobanda variabila. In cazul creditelor auto, comisionul de analiza dosar urca la 150 de euro sau echivalent lei.
UniCredit Tiriac Bank percepe un comision de analiza dosar in valoare de 190 de lei pentru creditele de nevoi fara garantii. In cazul imprumuturilor ipotecare, taxa amintita este de 1.290 de lei (pentru creditul in Lei) si 300 de euro (pentru creditul in euro). Pentru creditele de nevoi garantate cu ipoteca, UniCredit Tiriac Bank urca valoarea comisionului de analiza dosar la 1.720 de lei sau 400 de euro, in functie de moneda imprumutului.