Contrar credinței obișnuite, înainte de Primul Război Mondial, erau femei care activau în domeniul bancar. Sexul frumos era adesea considerat mai „competent” sau „conștiincios” și uneori chiar mai „cinstit”.
În anii 1880, angajații din bănci erau exclusiv bărbați. Dezvoltarea industrială a dus la creștere economică și apariția unor noi departamente administrative și astfel doamnele au avut loc în marile instituții financiare.
Însă, niciodată în contact direct cu clienții – cum am spune astăzi back office. În marile bănci pariziene, doamnele aveau o intrare separată. Altfel spus, femeile lucrau și luau masa în camere separate de bancherii bărbați.
Desigur, numărul femeilor din banking a continuat să crească. Spre exemplu, în 1914, potrivit unei istorii a BNP Paribas, femeile reprezentau aproape 25% din totalul personalului parizian (700 din 3.000). Dar să ne uităm dincolo de cifre, pentru că ele ascund o disparitate de statut. Femeile erau plătite cu salarii mult mai mici decât omologii lor bărbați și nu aveau siguranța locului de muncă.
Spre exemplu, doamnele erau angajate cu o zi înainte de principalele date de plată și concediate imediat după aceea. În departamentele mai puțin sezoniere, statutul lor era adesea cel de personal auxiliar și le lua mult mai mult decât bărbaților să obțină un statut permanent.
Cu alte cuvinte, femeile pot accede în organizații sau pot ocupa posturi într-un domeniu vizat, însă acest lucru nu înseamnă automat egalitate de șanse. Astăzi, bankingul nu mai este un domeniu exclusiv dedicat bărbaților. Dar, în ultimul deceniu, promovarea femeilor în roluri de conducere, precum și reducerea decalajului de gen – mă refer la salarizare și reprezentare – au rămas țeluri de rezolvat, dar mai ales de explicat.
Cum arată bankingul astăzi? Instituțiile bancare s-au angajat să promoveze egalitatea de gen în toate departamentele, iar unele bănci au ținte de sprijinire a femeilor în evoluția lor în funcții de conducere.
Despre cum au reușit doamnele să facă banking la nivel înalt, să fie lideri, cum inovează și conduc cu viziune, discutăm mâine, 5 martie, când publicația BankingNews organizează conferința „Banking la genul feminin”.
Despre egalitatea de șanse care nu este un moft, ci un principiu esențial al democrației europene, ne vorbește sociologul Gelu Duminică.
Cred că economiile nu pot funcționa niciodată bine dacă jumătate din populație nu este inclusă. Așa cum o să descoperiți în cifrele BankingNews, astăzi femeile din bankingul autohton asigură aproximativ 72% din forța de muncă. Cu alte cuvinte, mare parte din bunăstarea sistemului bancar se datorează doamnelor!
Vă așteptăm la eveniment să vorbim deschis despre femeile din banking care contribuie în fiecare zi la dezvoltarea economică și la promovarea echității și incluziunii sociale.
Vă puteți înscrie AICI