Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate derulate la zece bănci, precum și la Biroul de Credit și la Asociația Română a Băncilor. Consiliul a făcut public și lista băncilor inspectate: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala București, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A..
Inspecțiile s-au derulat în cadrul unei noi investigații, privind posibile înțelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele și serviciile de creditare pentru persoane fizice.
Bogdan Chirițoiu: Prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienți la credite
„Avem deja în derulare o investigație care vizează modul în care băncile calculează indicii de referință ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobânzilor. De data aceasta ne uităm și la condițiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienți la credite”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Mai exact, Consiliul Concurenței consideră că actunci când băncile fac interogări multiple pentru un client la Biroul de Credit, scorul lui scade iar clientul are șanse mai puține de a obține un împrumut.
18 bănci investigate, 10 inspectate
Autoritatea de concurență are suspiciuni că acționarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor persoane fizice la produsele și serviciile de creditare bancară printr-o serie de acțiuni legate de stabilirea și aplicarea scorului FICO (în funcție de care este evaluată capacitatea unui client de a rambursa un credit).
Biroul de Credit S.A. este o societate pe acțiuni înființată la sfârșitul anului 2003, având, la ora actuală, ca acționari 18 bănci și are ca obiect de activitate colectarea/prelucrarea de date privind portofoliul de clienți – persoane fizice clienți ai participanților.
FICO® Score de la Biroul de Credit este un număr, rezultat în urma aplicării unei metode statistice care ia în calcul mai multe elemente pe baza cărora băncile stabilesc gradul de risc al unui potențial client ce solicită un credit către o instituție financiară.
Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice, potrivit Consiliul Concurentei.
Ce este și cum se calculează scorul FICO
FICO este un acronim ce provine de la Fair Isaac COrporation, fiind unul dintre instrumentele standardizate folosite de instituțiile financiare pentru a afla, în mod obiectiv, gradul de risc al unui potențial client ce solicită un credit.
FICO este un număr format din trei cifre – important în acordarea creditelor. Fiecărui potențial client banca îi atribuie un număr cuprins între 300 și 850 puncte, arătând probabilitatea ca respectiva persoană să își plătească, sau nu, împrumutul solicitat.
FICO iți influențează dobânda, suma, chiar și aprobarea unui produs bancar de creditare
În funcție de el, îți poate fi acceptată sau refuzată o cerere de împrumut, sau îți pot fi modificate, favorabil sau nu, condițiile contractuale.
Acest indice se calculează în funcție de mai mulți parametri, cei mai importanți fiind achitarea la timp a ratelor, numărul creditelor în derulare și tipul acestora.
Ponderea parametrilor în formula de calcul
☑️ Istoricul de plată, cu un procent de 35 % din rezultatul final. Cuprinde:
– Promptitudinea în achitarea ratelor
– Dacă au fost înregistrate întârzieri în respectarea graficului de rambursare, cu câte zile s-a întârziat plata
– Ce sume au fost restante, pentru ce perioadă și numărul întârzierilor plăților
– Numărul creditelor achitate în totalitate pe care le-a avut persoana în cauză
☑️ Credite în derulare, cu o pondere de 30 %, cu următoarele informații:
– De ce tip este împrumutul
– Care a fost suma creditată și care este soldul în prezent
– Numărul creditelor active și al refinanțărilor
☑️ Durata istoricului, 15 % și ține cont de cât a trecut de când a fost luat primul credit
☑️ Credite noi, 10 %, unde contează:
– Câte credite au fost deschise recent și cât timp a trecut de când a fost accesat un nou împrumut
– De ce tip sunt creditele nou accesate
☑️ Tipul de împrumut utilizat, cu o pondere de 10 %, ia în considerare tipurile tuturor creditelor pentru care clientul a aplicat în trecut
FICO a fost adoptat imediat după criza financiară din 2007 și a început să fie implementat în anul 2009, metoda de calcul fiind agreată și folosită inclusiv de către Biroul de Credit din țara noastră.