Absenţa avizelor BNR, Băncii Centrale Europene şi a opiniei Consiliului Fiscal, lipsa unor analize de impact, precum şi lipsa unor motivări care poate constitui motiv de declarare a neconstituţionalităţii actului sunt problemele identificate de Consiliul Legislativ la proiectul de OUG 19/2019.
Consiliul a avizat favorabil proiectul actului normativ care modifică OUG 114/2018, care a intrat pe circuitul parlamentar, în vederea aprobării. Motivarea necorespunzătoare, ori, după caz, lipsa motivării în susţinerea situaţiei extraordinare şi a efectelor negative care justifică adoptarea OUG poate constitui motiv de declarare a neconstituţionalităţii actului normativ, arată Consiliul Legislativ.
Instituţia remarcă lipsa din nota de fundamentare a avizului din partea Băncii Naţionale a României, chiar dacă Ministerul Finanţelor a menţionat că instituţia a fost consultată în procesul de eleborare a modificărilor. Adoptarea actului normativ anterior avizului Băncii Centrale Europene, notificată de ministerul Finaţelor în 20 martie, ar putea crea premisele unor intervenţii ulterioare asupra unor dispoziţii, de natură a afecta stabilitatea şi eficienţa relementării, mai arată avizul Consiliului Legislativ, care remarcă şi lipsa opiniei Consiliului Fiscal.
Potrivit Mediafax, Instituţia atrage atenţia şi asupa lipsei studiilor de impact în privinţa unor norme care nu au produs efecte juridice, situaţie care afectează principiul stabilităţii actelor normative.