Catalin Zamfir – PNL, Ana Birchall – PSD si avocatul Gheorghe Piperea sunt hotarati sa treaca prin Parlament legea privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric al francului. Cei mai multi sustin ca aceasta conversie sa fie facuta la cursul din momentul acordarii creditului de catre banca, scrie jurnalistul Cristian Hostiuc in ZF.ro.
Daca ne uitam cum au evoluat lucrurile la Legea darii in plata, putem paria pe vointa initiatorilor, partidelor si Parlamentului de a vota o asemenea lege, mai ales ca nimeni nu-si permite un vot negativ in campania electorala.
Cand se pune in discutie conversia la un curs istoric, trebuie vazute si “pierderile” fiecaruia in timp, asta poate pentru a-i aduce pe toti pe picior de egalitate, mai scrie jurnalistul.
Din punct de vedere al platilor, “pierderile” celor care au luat credite in franci elvetieni nu sunt asa mari.
La un credit de 50.000 de euro, echivalent in euro, lei si franci elvetieni pe o perioada de 30 de ani, cel mai mult au platit cei cu imprumuturi in lei – 152.000 de lei, urmati de cei cu imprumuturi in euro – 149.000 de lei, si cei cu imprumuturi in franci – 143.000 de lei, potrivit calculelor ZF.
Un calcul al BNR, facut la solicitarea ZF, pe un credit ipotecar de 60.000 de euro in perioada 2006-2015 (pe 15 ianuarie 2015 a fost celebra crestere a cursului francului elvetian), arata ca cei care au luat un credit ipotecar in lei au platit 195.431 de lei, cei care au luat un credit ipotecar in euro au platit 178.985 de lei, iar cei care au luat un credit ipotecar in franci elvetieni au platit 181.928 de lei.
Problema tuturor celor cu credite ipotecare în valută, în special cei care au franci elveţieni, este legată de valoarea la zi a soldului, comparativ cu preţul de piaţă al apartamentului, unde se înregistrează o scădere de 30-50%.
Integral in ZF
Insa, aici nu mai este vorba de risc valutar. Este vorba de risc imobiliar. Iar acest lucru nu poate fi imputat bancilor!