Economiștii vorbesc despre „Cutia Pandorei”, dupa votul de ieri, dat in favoarea conversiei la curs istoric pentru consumatorii cu credite in franci.
Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice București vorbește de o deschidere a cutiei Pandorei. ”Este o decizie problematică. Odată ce s-a adoptat pentru franci elveţieni s-a deschis cutia Pandorei. Au frâu liber să ceară acelaşi lucru cei care au credite în euro, în dolari şi oricine ar avea credit în valută”, spune el.
Legea îi încurajează nu pe cei care au dat dovadă de comportament economic la angajarea unui credit ci pe cei care s-au hazardat. ”Legea introduce o discriminare între cei care au luat credite în lei, s-au limitat şi au luat credite mai mici. Au avut un comportament reticent, normal din punct de vedere economic. Ei au plătit o dobândă la lei mult mai mare şi plătesc la un credit în lei care şi l-au permis”, a spus profesorul in direct la Digi 24.
„Este un pericol, acela al alterării comportamentului românilor. Văd că cineva îi poate salva dintr-o situație pe care şi-au creat-o ei. Este clar că lucrul acesta nu poate avea efecte pozitive asupra economiei românești. Interferenţă politicului în contracte private este foarte problematică”, spune profesorul ASE.
Dacă se ajunge la conversia creditelor în euro, la conversia tuturor creditelor în valută, vom asista la ceea ce economiştii numesc „risc sistemic”
„Cât privește cursul, acesta nu va fi afectat deocamdată. Aceasta se va întâmpla doar dacă problema se extinde asupra creditelor în euro. ”Cu siguranță se va trece şi la conversia creditelor în euro în lei căci politicienii nu par a se opri şi acest lucru produce pierderi semnificative. Putem vorbi de încetinirea dezvoltării economice în România”, a declarat Păun pentru Digi 24.
De ce se tem „clienţii spectatori” ai acestui show? Spectatorii vor plăti biletul la spectacol.
Băncile nu se vor purta cu gentilețe pe subiectul privind conversia creditelor, iar toți ceilalți vor plăti prețul pentru această lege, considera analistii.
„Măsura nu a avut studiu de impact și studiu de corectitudine. Poate este o lege corectă pentru unii. Cei care sigur nu au nicio vină suntem debitori în euro, în lei și noi, deponenții. Fiecare într-un fel sau altul pe termen lung o să plătim într-un fel sau altul prin dobânzi mai mari. În concluzie efectul este mai puțin dezirabil, efectele favorabile vor fi puține și se vor adresa unei pături înguste. Orice pozitie de forță va trebui undeva să găsească un debușeu. Debușeul va fi că noi toți vom fi la plată”a declarat Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice, citat de Agerpres.
„Orice dreptate aparentă a unora este o nedreptate făcută celorlalți. O decizie luată astăzi, peste 10 ani se va putea dovedi neinspirată. În general orice încercare de a face o favoare cuiva este o defavoare făcută tuturor”, a mai spus profesorul.