Oxygen Events în colaborare cu Asociaţia Română a Băncilor, Banca Transilvania și Allevo cu sprijinul CERT-RO și ANSSI, organizează în luna octombrie, luna europeană a securității informatice, a 5-a ediție a evenimentului: Viitorul și Siguranța Plăților Electronice. Banca model și referință pentru industria bancară.
Suntem identificabili prin Internet și Mobil. Atât bankerii cât și IT-iștii sunt de părere că băncile își vor eficientiza operațiunile și cu ajutorul tehnologiei clienții vor deschide conturile și vor lua credite direct prin internet, fără a mai merge la sucursale. Viitorul e deja azi. Profesioniști de top din domeniul bancar și IT explică cum mîine devine azi și cum Internet-ul devine Bank no 2.
”Banca model și referință pentru industria bancară trebuie să fie agilă și suficient de flexibilă pentru a integra noile tehnologii.”
Principalele teme de discuție se focalizează pe noile reglementări și inițiative europene pentru o piață integrată și deschisă a serviciilor financiar-bancare, pe tendințele și dezvoltările în domeniul plăţilor, combaterea criminalității financiare, ruptura provocată de tehnologie și competiția în creştere, dar și oportunitățile generate de evoluția tehnologiei, rolul inovației și înțelegerea cerințelor clienților cât și protecția acestora în procesul de transformare digitală. Este știut că atacurile cibernetice asupra băncilor sunt tot mai sofisticate și diabolice și de aceea reprezentanții Cert.ro vor discuta deschis despre acest subiect într-un Focus dedicat.
Rodica Tuchilă, director ARB afirmă că “Industria serviciilor financiar bancare trece prin importante transformări structurale, într-o lume în continuă transformare. Tendința ca ISO 20022 să devină standardul unic pentru industria financiar bancară se accentuează prin accelerarea adoptării standardului de infrastructuri de plăți regionale și globale.”
Se naște o nouă schemă globală de plăți – Global Payments Innovation Initiative – pentru plăți transfrontaliere în orice monedă, rapide, transparente și predictibile. Plățile instant efectuate în câteva secunde, disponibile deja în unele regiuni, vor deveni o realitate și în Europa anului 2017.
Dezbaterile despre tehnologia blockchain s-au mutat la un alt nivel, întrebarea majoră nefiind DACĂ va fi adoptată de industrie, ci CUM va fi ea utilizată pentru tranzacții cu produse de investiții financiare, baze de date de referință, trezorerie, plăți și operațiuni de comerț internațional. Și peste toate, în contextul unor atacuri cibernetice tot mai diverse și complexe, securitatea cibernetică este o permanentă preocupare pentru comunitate, care adoptă măsuri pe termen lung, nu numai la nivel individual, ci și la nivelul industriei financiar bancare globale.
În același timp, dar din alt unghi, Eduard Bisceanu, Chief Security Officer, Unicredit crede că “Tendința naturală a băncilor de a oferi servicii din ce în ce mai complexe exclusive online trebuie să fie permanent raportată la riscurile de securitate informatică și evoluția dinamică pe care acest domeniu o inregistrează permanent. Concentrarea eforturilor și resurselor exclusiv pe zona tehnologică este o greșeală frecventă a organizațiilor mari, managementul intregului process de securitate la nivelul băncii, integrarea acestuia în business, calitatea experților angajați, educația angajatilor și clienților și nu în ultimul rând conștientizarea top managementului reprezintă,
integrat, factori de success în efortul de a dezvolta și menține servicii financiare sigure online.”
Reprezentanții industriei de software și tehnologie ANIS subliniază că “industria financiar -bancară este al doilea cel mai important client pentru industria de tehnologie, pe piața internă, cu aproximativ 16% din veniturile generate” și de aceea nu trebuie să ne mirăm că “plățile electronice vor produce schimbări profunde în retailul bancar, în fapt o revoluție produsă de tehnologiile digitale, schimbări cu un impact chiar mai mari decât cele mai optimiste
prognoze,” remarcă profesorul Vasile Baltac.
“Într-o perioadă a transformărilor și a unei piețe pline de provocări, industria bancară are nevoie să profite de avantajele oferite de fiecare oportunitate: Instant Payments, PSD2, Blockchain. Contextul actual face ca cea mai mare provocare pentru o bancă să devină capabilitatea sa ca, în urma adoptării schimbărilor, să își poată adapta comportamentul astfel încât să rămână relevantă prin serviciile și produsele pe care le oferă,” conchide Sorina Bera,
CEO Allevo, unul din profesioniștii prezenți la cea de a 5-a ediție a conferinței Oxygen Events.
Da:”Banca model și referință pentru industria bancară trebuie să fie agilă și suficient de flexibilă
pentru a integra noile tehnologii,” spune Sorina Bera, CEO Allevo