Evolutia creditarii in acest an va depinde de doi factori extem de precisi: imbunatatirea veniturilor potentialilor clienti si, mai ales, incadrarea acestora in noile criterii prevazute de regulamentul BNR. Romanii vor ajuta bancile sa crediteze doar daca au sanse sa-si „ridice”puterea de cumparare. Iar romanii vor putea merge la banca doar daca dobanzile vor fi mici si se vor incadra in noile norme BNR.
Vom asista la propagarea unui cerc vicios sau bancile vor reusi sa reporneasca creditatarea? Analistii financiari nu intrevad acest lucru prea curand. Tot mai multi brokeri sustin ipoteza unei dobanzi mai mici pentru creeditele in lei abia in luna iunie, adica la 3 luni de la ultima decizie de micsorare a dobanzii de referinta intreprinsa de BNR.
„Teoretic, dobanzile la depozite, respectiv credite sunt intr-o permanenta interdependenta. Prin scaderea treptata a dobanzii de referinta, BNR forteaza bancile sa recurga la randul lor la diminuarea dobanzilor. Se pare insa ca nu vom avea prea curand scaderi insemnate, cel putin nu mai devreme de luna iunie”, declara Liviu Andrei, director executiv „Alliance Finance Broker”.
Si Anca Bidian, vede o scadere a dobanzilor in 3 luni. “De cateva zile, insa, am inceput sa primim de la banci notificari prin care ies cu anunturi de scadere a dobanzilor la depozite, care este primul pas catre scaderea dobanzilor si la credite. Exista o perioada de inertie cam de trei luni intre scaderea dobanzilor la depozite si scaderea dobanzilor la credite”, a precizat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Evolutia creditarii
Numarul creditelor ipotecare a crescut cu numai 2.000 de conturi in lunile ianuarie si februarie, adica de patru ori sub ritmul de la inceputul lui 2011, in conditiile in care bancherii mai vand doar imprumuturi garantate de stat prin programul „Prima casa”. Practic, bancherii au reusit sa vanda in fiecare luna un credit ipotecar la sase sucursale, avand in vedere ca numarul de unitati ramane la peste 6.000, potrivit ZF.
Vanzarile de credite ipotecare standard nu au inghetat complet, dar nici nu au reusit sa tina ritmul cu numarul conturilor inchise. „Am observat o scadere a cererii de credite si din cauza conditiilor meteo. Totodata, aceste doua luni s-au suprapus cu perioada de dinaintea implementarii noilor norme de creditare, cand in piata a existat mai multa prudenta. Am preferat in anumite situatii sa asteptam implementarea de catre banci a noilor norme”, afirma Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.