Yuanul chinezesc ar putea deveni moneda de rezerva daca Beijingul va continua reformele economice si se va angaja in consolidarea si flexibilizarea sistemului de schimb valutar, considera directorul general al FMI, Christine Lagarde, citata de Reuters. Adresandu-se oficialilor, bancherilor si oamenilor de afaceri prezenti la China Development Forum, comentariile lui Lagarde privind evolutia yuanului intr-o moneda de rezerva reprezinta cea mai explicita declaratie de sustinere acordata de un oficial FMI ambitiilor Chinei privind dezvoltarea monedei nationale.
China opereaza un sistem inchis de schimb valutar, cursul yuanului fiind strans controlat, insa guvernul de la Beijing vrea sa creasca gradul de utilizare a yuanului pentru incheierea tranzactiilor comerciale internationale si a implementat mai multe reforme pentru a facilita tranzitia.
„Este nevoie de un plan pentru consolidarea si flexibilizarea sistemului de schimb valutar, pentru un management monetar si al lichiditatii mai eficace, cu supraveghere si reglementare de mai buna calitate, o piata financiara mai bine dezvoltata, dobanzi flexibile pentru depozite si credite si, in final, deschiderea contului de capital. Daca toate acestea se vor materializa, nu exista niciun motiv pentru care renminbi (yuanul – n.r.) sa nu ajunga la statutul de moneda de rezerva, ocupand o pozitie adecvata statutului economic al Chinei”, a declarat Lagarde, potrivit Mediafax.
Lagarde a enumerat trei prioritati pe care le recomanda Chinei: sustinerea cresterii economice, transferul motoarelor de crestere economica de la investitii si exporturi spre consumul intern, precum si raspandirea mai larga a averii.