Prevederile noilor norme de creditare in ceea ce priveste creditele de consum in valuta loveste din plin clientii care inca isi mai permiteau un imprumut bancar. Reglementarile BNR reduc drastic perioada de acordare a acestor produse (de la 30 de ani la 5 ani), deci se micsoreaza implicit si sumele pe care clientul le poate accesa. Daca nu stiai, potrivit brokerilor de credite, aceste sume se pot diminua cu pana la 65%. Mai mult, aceste norme lovesc direct in clientii cu venituri mici si ii descurajeaza pe cei care doresc un credit de consum cu garantie (ipoteca) unde perioada de rambursare era mare, 30 de ani, iar suma acordata pe masura. „Limitarea la maximum 5 ani va insemna diminuarea sumei cu peste 65%”, este de parere Liviu Andrei, directorul executiv al Alliance Finance Broker.
O alta analiza arata o reducere a sumelor accesate in cazul creditelor de consum negarantate cu „doar” cu 40%. „In cazul unui credit de nevoi personale negarantat, perioada maxima va fi de cinci ani, fata de 10 ani pana acum. Estimam reducerea sumei maxime eligibile cu aproximativ 30%-40%, in functie de venit”, afirma Anca Bidian, presedintele brokerului de credite Kiwi Finance.
Si totusi analistii au vesti bune: daca accesezi un credit in lei ai sanse mari sa iei mai multi bani decat daca ai opta pentru un imprumut in euro, suma ce poate fi accesata fiind si cu 10% mai mare, conform unei analizei Cooper Pear.
Cea mai recenta analiza a companiei Cooper Pear confirma insa temerile din piata: credite de consum sunt tot mai rare si mai mici. Bancile vor solicita garantii de 133% din suma imprumutata in cazul creditelor de consum in valuta.
Exista si alte inconveniente pentru a nu accesa creditul dorit. O modificare semnificativa in cazul creditelor de achizitie in euro este data de avansul de minim 25% pe care un client trebuie sa il aiba la momentul achizitiei. Si in cazul creditelor in lei avem nevoie de un avans de minimum 15%.
Iata sumele pe care le poti lua in noile conditii, cand accesezi un credit de achizitie, conform unei analizei Cooper Pear:
“Spre deosebire de anul 2008 cand bancile au stopat creditarea din cauza retragerii finantarilor externe de la bancile mama si a imposibilitatii evaluarii bunurilor in contextul prabusirii pietei imobiliare, acum restrictiile vin din partea BNR. Prevederile noului Regulament impacteaza creditele in valuta si creditele de consum, conform tendintei de reglementare implementatate la nivel european. Acum insa, majoritatea bancilor din Romania dispun de lichiditati pe care sunt dispuse sa le plaseze in creditarea segmentului de retail”, a declarat Vlad Elias, Managing Partner Cooper Pear.