Rata Euribor cu scadenta la trei luni a cazut sub 1% pentru prima data in ultimul an, sub dobanda cheie a Bancii Centrale Europene, in asteptarea operatiunilor pe termen lung ce se vor desfasura miercuri. Ratele de dobanda de pe piata interbancara europeana cad fara intrerupere din luna decembrie a anului trecut cand Banca Centrala Europeana a desfasurat prima operatiune de finantare pe trei ani din istoria bancii, furnizand lichiditati bancilor comerciale de 489 de miliarde de euro. Inundarea sistemului cu bani a fost dublata si de reducerea anterioara a dobanzii cheie la 1%, potrivit RTV.
Euribor 3M, cel mai important indicator pentru cei cu credite in euro cu dobanda variabila, a ajuns la 0,997% pe an, cea mai scazuta cotatie din ianuarie 2011. Pe parcursul anului trecut, dobanzile de pe piata interbancara nesecurizata au crescut puternic, dupa ce BCE a intarit politica monetara, crescand dobanda cheie la 1,5%, de la 1%, in doua trepte, ca urmare a cresterii inflatiei peste tinta.
Dobanzile au urcat si ca urmare a accenturarii crizei bancare din zona euro, dupa ce bancile au incetat sa se mai imprumute intre ele de teama ca expunerile contrapartilor pe tarile PIIGS vor aduce pierderi. Euribor 3M a atins de doua ori anul trecut un varf de 1,6%, prima oara in iunie-iulie, si apoi in noiembrie, cand criza euro s-a acutizat.
Spre exemplu, la credit de 80.000 de euro pe 30 de ani cu o dobanda de 6% pe an, rata lunara este de 480 de euro. O reducere de 0,6 puncte procentuale, egala cu scaderea Euribor 3M de la nivelurile de anul trecut, aduce o economie de 30 de euro la rata lunara. De regula, bancile modifica rata Euribor 3M aplicabila in contract de patru ori pe an.
Rata Euribor la sase luni, alt indicator important pentru cei cu credite, a cazut sub 1,3%, la 1,292%, pentru prima oara de la sfarsitul lunii ianuarie 2011, dupa ce a sarit de pragul de 1,8% in iunie-iulie 2011. BCE urmeaza sa tina o noua operatiune repo de finantare pe trei ani, estimarile analistilor din banci pentru sumele ce urmeaza sa fie furnizate variind intre 200 si 1.000 de miliarde de euro. seful instutiei, italianul Mario Draghi, declara recent ca injectia precedenta de lichiditate a facut posibila evitarea unei crize iminente a creditului.
SURSA: www.rtv.net.