Cand romanii se uita cu teama la euro, bancherii dau sfaturi. De cand leul slabeste aproape in fiecare zi in fata euro, de preferat sunt imprumuturile in moneda nationala. In acesta moment specialistii se asteapta ca numarul creditelor in lei sa creasca in urmatoarele luni.
Un argument greu de combatut este intarirea euro in fata leului si recomandarea care vine la sine: imprumuturile in moneda nationala sunt cele mai sigure, mai putin riscante.
Daca primiti salariul in lei si doriti sa luati un imprumut, ar fi bine sa alegeti leul, pentru un credit de nevoi personale, tinand cont ca si dobanzile sunt mai mici decat la euro. Chiar daca faceti o achizitie imobiliara, leul poate fi o alegere buna. Diferenta de dobanda intre lei si euro a ajuns la 1-1,5%, dar ea poate fi compensata de fluctuatiile de curs pe care le-ati fi avut de suportat la plata ratei. Totusi, veti fi dezavantajati daca leul se va aprecia.
Ca de obicei, Radu Ghetea, seful bancherilor, recomanda leul. „Ca bancher, eu cred ca riscul valutar exista si a existat dintotdeauna. Or, acest risc valutar nu trebuie sa si-l asume oamenii care au o anumita activitate intr-un anumit domeniu sau oamenii care pur si simplu locuiesc intr-o tara in care moneda este alta decat cea in care fac creditul”, considera Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB.
Credit in lei, cea mai buna solutie cand euro se aprecieaza
Specialistii cred ca in perioada urmatoare va creste numarul creditelor in lei. Bancherii au luat masuri pentru a incuraja creditarea: au redus dobanzile la creditele noi sau la cele in curs, au simplificat procedurile pentru acordarea imprumuturilor.
Si restantieri, la fel de „numerosi”
Lipsa unor masuri de sprijinire a clientilor care au dificultati la plata ratelor, bancile vor avea si mai multi restantieri. Un sfert din cei aproximativ un milion de romani imprumutati au restante. Aprecierea si mai mult a euro va pune presiune tot mai puternica pe cei indatorati. Moneda nationala s-a depreciat ieri, in a doua parte a zilei de marti, iar cursul a atins un maxim de 4,4560 lei/euro, in linie cu deprecierea valutelor din regiune, din cauza neincrederii in capacitatea liderilor UE de a inregistra progrese notabile in combaterea crizei datoriilor la summitul G8 care are loc in aceste zile.