Banca centrală britanică a redus ratele dobânzilor în timpul crizei financiare din 2008, iar apoi le-a redus din nou după referendumul legat de Brexit, până la 0,25%. Astăzi, pentru prima dată într-un deceniu, analiștii financiari și britanicii de rand se așteptă ca Banca Angliei să ridice dobanda până la 0,5%. Pe analiști îi îngrijorează economia supraîncălzită, pe britanici cresterea ratelor la credite. Toți sunt de acord ca acestă creștere a ratelor devine riscantă, scrie The Economist.
Inflația în Marea Britanie a atins în septembrie 3%. În ultimul trimestru, PIB-ul a crescut cu 0,4% – posibil peste nivelul potențial al economiei. Cu toate acestea, creșterea ratelor este riscantă. Negocierile despre Brexit ajung într-o etapă crucială. Marea Britanie speră că discuțiile despre comerțul post-Brexit vor începe în curând, dar acest lucru nu este sigur. Lucrurile ar trebui să fie mai clare după summitul UE din decembrie.
Între timp, nimeni nu știe cum va reacționa economia britanică la creșterea ratei dobanzii.
Debitorii cu credite ipotecare sunt puternic îndatorati, iar un număr tot mai mare de britanici se confruntă cu probleme legate de datorii. Odată ce banca centrala a vorbit despre posibilitatea creșterii ratei de dobandă, britanicii surpa-indatoriati au intrat în panică și așteaptă decizia de astăzi a bancii, cu mult interes.