Companiile specializate in acordarea de imprumuturi rapide de mica valoare au intrat, intr-un final, si in vizorul ANPC. Asta dupa ce clientii au fost ademeniti cu sume mici, acordate rapid, dar cu transparenta zero. Seful ANPC a declarat ca exista plangeri la adresa acestor societati care ofera bani cu dobanzi efective de 4.000%/an.
“Observ in ultima perioada o campanie a unor IFN-uri cu o dobanda anuala de 4.000-5.000%/an. Asta ce inseamna? Iau un euro, dupa un an dau 5.000 de euro, iau 10 euro, dau 50.000 de euro inapoi. Din punctul meu de vedere, undeva lucrurile nu sunt in regula si o sa facem un control de fond la toate IFN-urile sa vedem unde respecta si unde nu respecta legislatia. Nu poti sa iei 100 de euro imprumut si sa dai jumatate de milion de euro inapoi, nu este in regula”, a declarat Marius Dunca, presedintele ANPC.
Dunca a precizat ca „exista plangeri atat cu privire la clauzele contractuale, cat si la dobanzi. De multe ori, pasii pentru obtinerea unui credit sunt foarte simpli, uneori facandu-se chiar telefonic, ceea ce creste riscul ca un client sa contracteze un imprumut fara a fi complet informat.”
Iar noi va spunem la ce se refera seful ANPC, de ce se simt unii clienti inselati si cum ocolesc unele companii informatiile primordiale.
La Provident Financial agentul conteaza
Prima institutie financiara nebancara care a lansat acest serviciu este Provident Financial, compania care a adus agentul la usa clientului, saptamanal.
Clientii ne-au scris deoarece se considera inselati de unele companii din piata, care ii invadeaza si le promit bani rapid dar uita sa le ofera toate informatiile. Un exemplu poate fi schimbarea operata de ceva ani de compania Provident Financial: nu mai ofera un calculator pe site, asa cum facea in anii trecuti, insa ofera un exemplu de calcul in care comisionul agentului este optional si nu este cuprins in rata saptamanala.
Insa, ajuns acasa, agentul nu mai precizeaza clientilor ca pot opta pentru un imprumut fara acest comision (fara ca el sa bata la usa, rata se plateste prin cont la banca), iar rata saptamanala pentru care se semneaza contractul este alta decat cea prezentata drept exemplu pe site, una mult mai mare.
In poza de mai jos va prezentam exemplul regasit pe site-ul companiei Provident, care cuprinde informatii despre cat costa comisionul de care uita mai toti agentii din teren: peste 700 de lei, la un credit de doar 1.500 de lei. Daca suma imprumutata creste, creste si comisionul care poate atinge suma de 1.100 lei.
Dupa ani de zile in care autoritatile nu s-au sesizat despre respectarea drepturilor cetatenilor si a legislatiei, ANPC s-a trezit la realitate: „Din punctul meu de vedere, undeva lucrurile nu sunt in regula si o sa facem un control la IFN-uri sa vedem unde respecta si unde nu respecta legislatia“, a spus Marius Dunca, presedintele ANPC.
Ferratum a renuntat sa mai informeze clientii despre costuri
Daca e greu sa faci rost de clienti, pentru ca mai toti au inteles ce reprezinta DAE (dobanda anuala efectiva cuprinde toate comisioanele percepute), renunti la ce dauneaza grav afacerii.
In ianuarie 2015, una dintre companiile din piata care ofereau credite rapide cu dobanzi ametitoare furnizau pe site date complete despre imprumutul oferit, inclusiv dobanda anuala efectiva. Astazi, compania Ferratum nu mai ofera acest „mic amanunt”. Iata dovada:
Viva Credit – DAE peste 4.000%/an
Singura oferta in care costurile sunt la vedere o regasim la Viva Credit. Dar, aici transparenta costa. DAE depaseste 4100%!!!
Gabriela Dinu