Susținută de Prima Casă, creditarea ipotecară a crescut constant, chiar și în perioada de criză. An de an, soldul împrumuturilor pentru locuințe a avansat cu procente cuprinse între 9 și 20%.
Creditorii care își împart această piață se așteaptă la o evoluție similară în 2017. Cele mai multe bănci întrevăd un avans de până la 10%, dar există și viziuni mai optimiste.
Revista BankingNews găzduiește în primul număr o amplă analiză a pieței creditelor ipotecare, cu evoluțiile portofoliilor băncilor, tipologia clienților și caracteristicile produselor de finanțare accesate de români.
Elementele care vor susține creditarea sunt, în principal, creșterea veniturilor populației și schimbările fiscale din ultima perioadă. Dacă, însă, 2017 va fi marcat de schimbări legislative cu impact negativ asupra pieței imobiliare sau dacă apar blocaje în alocarea garanțiilor pentru Prima Casă, perspectivele nu sunt atât de bune, ne-au subliniat specialiștii industriei bancare.
Creșterile salariale susțin creditarea ipotecară
Astfel, potrivit reprezentanților BCR, piața creditelor ipotecare ar putea cunoaște în 2017 un avans de 5-6%. În cadrul BCR, creditarea va urma, cel mai probabil, trendul pieței, cu un avans de circa 5%, ne-au declarat reprezentanții liderului bancar de la noi. Și oficialii Băncii Transilvania, al doilea creditor ca mărime din sistem, întrevăd o evoluție similară. Aceștia „estimează o creștere de 7,5% în rândul creditelor ipotecare atât la nivel de piață, cât și în cadrul instituției de credit”.
Reprezentanții Alpha Bank, un alt creditor ipotecar important, poziționat în top 10 în clasamentul activelor bancare, văd în schimbările fiscale și în relaxarea avansului creditelor ipotecare motoare ale creșterii împrumutului pentru locuințe. „În opinia noastră, piața creditului ipotecar din România va continua să crească și în 2017, comparativ mai ales cu a doua jumătate a anului 2016.
Această previziune ia în calcul și factori colaterali, ce pot impulsiona creșterea acestui segment de finanțare, cum ar fi: măsurile fiscale precum scutirea de impozit pentru unele tranzacții imobiliare, relaxarea avansului pentru unele credite standard, continuarea programului guvernamental Prima Casă”, se arată în răspunsul formulat de bancă.
O altă bancă de top zece, Garanti Bank, consideră la rândul său că schimbările fiscale ar putea conduce la creșterea tranzacțiilor imobiliare și, implicit, la avansul creditării ipotecare. Banca și-a planificat pentru acest an o creștere de minimum 10 % pe segmentul de credite retail. „2016 a fost considerat unul dintre cei mai buni ani pentru piața imobiliară, de la declanșarea crizei economice. Astfel că, în primele nouă luni ale anului 2016, în România, numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu 8,6% pe segmentul de retail. Garanti Bank se așteaptă ca piața imobiliară să își păstreze trendul crescător și în 2017”, ne-au precizat reprezentanții băncii.
Creșterea pieței imobiliare va fi stimulată de mai mulți factori, cum ar fi „măsurile fiscale anunțate de către actualul Guvern, și anume: eliminarea de la 1 februarie a impozitului pentru tranzacțiile imobiliare mai mici de 450.000 de lei, propunerea de eliminare a TVA pentru tranzacțiile imobiliare mai mici de 450.000 de lei, care ar urma să între în vigoare în perioadă următoare”, argumentează specialiștii bancari. Dincolo de factorii fiscali, trendul crescător va fi susținut și de „continuarea programului Prima Casă, diminuarea avansului la creditele ipotecare, accelerarea ritmulului de construire a noilor imobile, dar și de creșterea economică estimată”, susțin reprezentanții aceleiași bănci.
Majorările salariale vor susține creșterea pieței imobiliare
Pe de altă parte, creșterea salariilor și prețul accesibil al locuințelor vor împinge tot mai mulți români să-și ia o casă, consideră reprezentanții UniCredit Bank, o altă bancă din topul primelor zece din sistem. „Considerăm că în 2017 piața creditelor ipotecare va continua trendul ascendent din ultima perioadă, fiind susținută de optimismul generat de măsurile de relaxare fiscală adoptate recent, de creșterea salariului minim pe economie, de creșterea salariilor din sectorul public și de prețul încă redus al locuințelor. În general, ne aşteptăm ca în 2017 tendința de creștere a portofoliului propriu să fie în linie cu cea a pieței”, au comunicat oficialii băncii.
UniCredit Bank întrevede totuși un parcurs mai slab decât cel din 2016: „experții estimează că în Romania creșterea segmentului de credite ipotecare va fi mai temperată și nu va mai atinge procente formate din două cifre ca în anul precedent, dar va fi apropiată de 8%”.
Fără a prezenta o estimare proprie privind evoluția pieței, reprezentanții Patria Bank mizează pe faptul că „piața creditelor ipotecare va reprezenta și în anul 2017 unul dintre pilonii importanți ai creditării în România. Previzionăm că trendul crescător înregistrat în ultimul trimestru al anului 2016 (după perioada de incertitudine apărută în urma promulgării Legii dării în plată) se va menține și în 2017. Este foarte important pentru noi, totodată, ca produsele să răspundă unor nevoi cât mai variate ale clienților”.
Prima Casă, condiție necesară pentru creșterea creditării ipotecare
Desigur, creșterea creditării ipotecare va depinde, ca și până acum, de continuarea programului Prima Casă. În portofoliul multor bănci creditele acordate prin programul guvernamental sunt chiar predominante în volumul total de ipotecare. În 2016, indiferent de structura portofoliului, creditorii s-au axat puternic pe împrumuturile garantate de stat după ce legea dării în plată părea că amenință serios piața creditelor ipotecare standard. Ca rezultat, anul trecut s-a acordat un volum record de credite Prima Casă – nu mai puțin de 6,6 miliarde de lei. În 2017, dacă toți factorii favorizanți pentru creditarea ipotecară converg, putem vedea chiar o creștere cu două cifre a pieței împrumuturilor pentru locuințe, potrivit estimărilor anumitor jucători.
„Piața de credit ipotecar va continua să crească, impulsionată de programul Prima Casă, de măsurile de reducere a avansului luate de banci, precum și de dinamizarea ofertei de imobile noi. Estimăm o creștere de circa 12% a pietei de credit ipotecar”, anticipează reprezentanții Băncii Românești. Tot o creștere de două cifre a pieței întrevăd și specialiștii Bancpost. „Având în vedere semnalele de revenire a pieței imobiliare și interesul clienților pentru accesarea produselor de creditare, estimăm o creștere a pieței creditelor ipotecare nou acordate pentru anul 2017 de până la 10%, atât pe segmentul creditelor standard, cât și pentru creditele Prima Casă. Bancpost va urma acest trend crescător al pieței”, au comentat specialiștii instituției de credit.
Schimbările legislative, un pericol
Principalul risc ce planează asupra creditării ține de eventualele schimbări legislative, ce ar putea viza atât programul Prima Casă, cât și creditele ipotecare standard, atrag însă atenția reprezentanții OTP Bank. De asemenea, creșterea creditării ipotecare va depinde și de cum vor fi alocate garanțiile în programul guvernamental. „OTP Bank va continua și în 2017 să participe activ în programul Prima Casă și să finanțeze clienții săi, persoane fizice, prin credite ipotecare standard competitive atât din punct de vedere al prețurilor, cât și din perspectiva avansului solicitat de bancă.
Evoluția acestor tipuri de împrumuturi la nivelul întregului sistem bancar va continua să fie influențată de cadrul legislativ incident și de riscurile ce derivă din modificările acestuia. La acestea se adaugă și continuitatea existenței garanțiilor pentru Prima Casă, inclusiv nivelul acestora, pe întreg parcursul anului 2017”, ne-au comunicat reprezentanții OTP Bank.
Ce cuprinde dosarul ”Creditarea ipotecară, încotro”, disponibil în cadrul Numărului 1 al Revistei BankingNews
Dosarul publicat de Revista BankingNews acoperă evoluția din ultimii zece ani, practic perioada care s-a scurs de la lansarea cu aplomb a acestui credit și până în prezent. Din datele publicației se observă că împrumutul ipotecar a crescut în criză cu procente de până la 20%, în fiecare an. Asta cu toate că soldul creditelor acordate gospodăriilor s-a subțiat în primii ani după izbucnirea dificultăților financiare.
Anul trecut, soldul acestor împrumuturi a ajuns la 58,4 miliarde de lei, reprezentând mai mult de jumătate din creditele pentru gospodării. Și, deși mulți consideră că veniturile românilor sunt încă sub nivelul din perioada pre-criză, 2015 și 2016 au fost ani record în privința împrumuturilor noi acordate, depășindu-se volumele din anii 2007 – 2008. Din datele colectate de Revista BankingNews reiese că programul Prima Casă a apărut într-un moment extrem de important – dacă acesta nu se lansa în 2009 atunci tranzacțiile imobiliare ar fi fost foarte anemice.
Revista prezintă, statistic, cum și-au împărțit creditele Prima Casă și ipotecarele standard din portofoliul băncilor piața creditului pentru locuințe din 2009 până acum. Practic, în niciun an de la lansarea creditului garantat de stat împrumuturile Prima Casă nu au cumulat mai puțin de 50% din creditele ipotecare noi acordate. În anii 2012 și 2013 creditele noi Prima Casă au reprezentat, ca valoare, de 2-3 ori mai mult decât creditele stadard ale băncilor.
În premieră, revista BankingNews prezintă un top al creditorilor de pe piața ipotecară, realizat în funcție de soldul împrumuturilor pentru locuințe din portofolii. Cum era de așteptat, primele două locuri sunt ocupate de BCR și BRD. Surprinzătoare este însă ponderea pe care creditele Prima Casă o dețin în soldul ipotecarelor acordate de bănci: la BRD avem de-a face cu nu mai puțin de 70% din total, în timp ce la Raiffeisen Bank aceasta ajunge la 60%. Unicredit Bank și Garanti Bank sunt singurele bănci de top 10 care dețin sub 10% credite Prima Casă în totalul ipotecarelor acordate.
Asumată ca un exercițiu jurnalistic de elită prin conținut, concept și înfățișare, util pentru cititori, Revista BankingNews are o apariție trimestrială, fiind distribuită pe bază de abonament și printr-un program de marketing direct. Edițiile din acest an vor fi disponibile în lunile Martie 2017, Iunie 2017, Septembrie 2017 și Decembrie 2017. Comenzile de abonamente se pot realiza pe e-mail la abonamente@bankingnews.ro sau completând formularul disponibil la www.bankingnews.ro/abonamente (CLICK AICI). Pentru detalii, ne puteți contacta la telefon 0770.997.921.