Creditele neperformante au sarit pentru prima data de 20% din totalul imprumuturilor. Datele arata ca unul din cinci clienti care au luat un credit nu mai plateste. Pentru prima data, creditele neperformante au depasit suma de 10 miliarde de lei, potrivit datelor Biroului de Credit.
E vorba credite neplatite de mai bine de trei luni, care sunt scoase de banci din bilanturile contabile. Mai mult de 40 la suta sunt in euro. Pe aproape sunt si cele in lei, iar cele in alte valute, preponderent franci elvețieni, se ridica la echivalentul a jumatate de miliard de euro.
Restantele – cele mai mici de 90 de zile – sunt de trei ori mai mari. Dar in aceste cazuri poate fi vorba de intarzieri la plata care se pot indrepta pe parcurs. insa volumul mare poate fi si un indicator pentru o crestere a neperformantelor in viitor. Mai ales ca restantele au crescut in mai cu o suma considerabila, peste 200 de milioane de euro.
Anul acesta si in 2012, restantele au crescut mai ales pe seama firmelor. Si asta pentru ca e o moda, a insolventei. Pentru a scapa de datoriile catre stat si catre banci, patronii cer protectia la tribunal si atunci nu mai platesc pe perioada insolventei.
Insa cresterile nu ar trebui puse exclusiv in spinarea clientilor. Este posibil ca bancile sa mai fi scos la lumina cateva schelete din dulap.
Pentru ca sunt obligate sa puna bani deoparte pentru creditele neperformante, bancile intarzie cat mai multe posibil sa declare un credit mort si ingropat. Si atunci, respectivele imprumuturi cu probleme sunt mutate pe vehicule financiare speciale, astfel incat banca sa nu fie nevoita sa faca provizioane.
Anul trecut bancile din Romania au avut pierderi de jumatate de miliard de euro. in prima parte a lui 2013 au intrat pe profit, dar creditele neperformante ar putea sa le duca la sfarsit de an tot pe minus.