„Urmeaza-ti visul si investeste in tine” spun bancherii de la Veneto Banca, cand se refera la creditul lor destinat studiilor universitare si post universitare. Daca te gandesti ca un copil roman isi poate vedea visul implinit, singur, te inseli. Romania nu ofera credite pentru studii. Nu in adevaratul sens al cuvantului. Le numeri pe degetele de la o mana bancile care macar au avut initiativa de a-si redenumi un credit de consum, altfel decat imprumut de nevoi.
I-au dat un titlu bun, un slogan si mai bun, si atat. Practic vorbim de un imprumt adresat parintilor, pentru ca principala problema este eligibilitatea. Bancile cer pentru un astfel de credit ca „elevul” sa aiba venituri, deci nici gand sa mearga la studii si apoi sa il returneze, asa cum ai crede.
Trei avantaje tot am gasit acestor imprumuturi: perioada mare de rambursare (7-10 ani, fara garantii imobiliare si pana la 20 cu ipoteca), lipsa avansului si o perioada de gratie, in unele cazuri. Cei ce vor sa-l acceseze trebuie sa detina venituri eligibile, gen: venituri salariale sau din exercitarea de activitati independente, venituri din chirii, dividende si/sau orice venituri care pot fi dovedite cu documente justificative.
Mai pe scurt, vrei sa trimiti copilul la studii? Ai grija sa termini tu creditul pentru casa sau cel de nevoi, pentru ca apoi sa mai accesezi unul pentru studiile lui!
Trei banci detin „credite pentru studii”. CEC Bank acorda imprumuturi doar pentru studii postuniversitare. Alte cateva banci specifica in cadrul prezentarilor destinate creditelor de consum ca banii pot fi folositi si pentru studii…
Una dintre bancile cu traditie in credite destinate tinerilor este BRD, unde regasim imprumutul pentru studii, Primesti finantare in LEI sau EUR pe o perioada de pana la 10 ani, fara garantii, sau 20 ani cu garantie imobiliara, fara avans. Banca iti acorda si o perioada de gratie de maximum 6 luni.
Dobanda anuala: 5.936 % / Dobanda anuala efectiva – DAE: 11.48 %
Credit p entru studii – BRD – 20.000 lei – 120 luni – 309 lei rata lunara / total de plata – 32.922 lei – dobanda – 6,5%; DAE – 12,18%
Creditul Gaudeamus de la Banca Transilvania
– pentru creditele garantate cu ipoteca mobiliara primesti maxim 20.000 de euro (sau echivalentul in lei); pentru creditele care nu depasesc 10 ani si cu valoare mai mica de 20.000 de euro garantezi cu o ipoteca mobiliara asupra veniturilor si asupra contului. Suma contractata iti va fi alocata in transe periodice, pe intreaga durata a anilor de studii.
Pentru un credit in valoare de 20.000 lei pe 120 luni, trageri in 4 transe – dobanda Robor6M+7,45pp, in momentul de fata 9,120%, rata in prima luna: 255 lei, total de plata:30.558 lei, DAE 9,51%
Veneto Banca detine un credit in lei sau euro, pentru „Cariera”, cu o durata de creditare de maximum 84 de luni incluzand o perioada de gratie de pana la 24 de luni privind rambursarea capitalului. Destinatia creditului: finantarea cheltuielilor pentru studii universitare si postuniversitare (masterat, doctorat, MBA etc.) efectuate in tara sau in strainatate, reprezentand plata taxelor de studiu si/sau cazare si masa pe perioada efectuarii studiilor. Banca iti cere garantii personale si/sau reale, iar pentru finantarile cu durata mai mare de 12 luni, este obligatorie asigurarea de viata. La Veneto Banca un credit pentru studii, in valoare de 20.000 lei are o rata lunara de 405 lei / Cost total: 25 609,3 lei.
CEC Bank nu acorda credite pentru studii, ci doar pentru studii postuniversitare
Destinatia creditului: achitarea contravalorii taxelor pentru studii postuniversitare (MBA, studii de perfectionare, recalificare, doctorat, a doua facultate etc.). Creditul se acorda in lei pentru maximum 7 ani (84 de luni). Nici aici banca nu cere avans. Suma maxima acordata nu poate depasi 65.000 lei. Pentru un credit de 20.000 lei pe o perioada de 7 ani, rata lunara este de 346 lei. Dobanda creditului este de 5,5%.
De anul viitor, Ministerul Educatiei a promis ca Agentia de Burse si Credite isi va incepe activitate si va acorda credite pentru studenti. In proiect sunt incluse rambursarea cu o perioada de gratie si dobanzi preferentiale. Creditul se va putea accesa pentru o perioada de 7 ani tocmai pentru ca studentii care vor beneficia de aceste credite sa poată finaliza studiile, sa se poata angaja, sa poata incepe rambursarea acestor credite, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educatiei. Un tanar va putea imprumuta pana la 10 mii de euro, insa in prima faza doar 700 de studenti se pot bucura de aceste facilitati intr-un an universitar.
Concluzia
Astazi, generatia viitoare nu isi incepe „viata activa” cu un credit. Bancile nu sunt pregatite sa-si faca clienti bancabili de pe bancile scolii.
Gabriela DINU