Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a comandat un sondaj de opinie in randul populatiei pentru a afla cat de informati sunt romanii cu privire la garantarea depozitelor. Potrivit sondajului, doua treimi din populatia bancarizata din Romania stiu ca depozitele sunt garantate.
Totodata, 32% dintre cei care au economii recunosc Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare ca fiind institutia care garanteaza economiile la banci. Dintre cei care stiu ca isi pot recupera banii in caz de faliment, 10% cunosc procedura de restituire, un procent dublu comparativ cu sondajul din 2010.
Desi termenul legal de restituire a banilor in cazul falimentului bancar este de 20 de zile, respondentii se asteapta sa-si recupereze banii cam intr-un an. Plafonul legal de garantare, de 100.000 de euro echivalent lei, este cunoscut de 7% dintre intervievati.
10% cred ca plafonul este mai mic de 100.000 Euro, in timp ce 26% se asteapta sa primeasca toti banii, indiferent de suma. Presa este principala sursa de informare privind procedura de restituire a banilor din depozite, afirma 50% dintre respondenti.
Cine, cum si cat economiseste?
Romanii au incredere in Leu. 80% dintre cei care au economisit in ultimul an au preferat moneda nationala. Tendinta se pastreaza si in viitor : 76% dintre cei care isi exprima intentia de a face economii in urmatoarele 12 luni aleg Leul.
Veniturile mici si cresterea cheltuielilor curente sunt principalele motive pentru care romanii nu economisesc. Mai putin de un sfert dintre respondenti au pus bani deoparte in ultimul an. Suma medie economisita lunar reprezinta in jur de 20% din venitul lunar. 40% dintre intervievati declara ca nu vor economisi in 2014, se mai arata in sondajul prezentat Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.
50% dintre cei care au economisit bani in 2013 i-au pastrat in numerar, 26% in depozite la termen si 19% in conturi de economii. Numerarul este perceput ca fiind un instrument sigur de economisire de catre cei cu un grad scazut de informare despre banci si de catre cei care nu au incredere in banci.
Cel mai folosit produs bancar este in continuare cardul de debit (in proportie de 80%), dar interesant este ca doar 21% dintre detinatori stiu ca acest produs este atasat unui cont curent. Depozitele la termen sunt considerate o metoda sigura de economisire de catre persoanele care au incredere in banci (37%), stiu ca depozitele pot fi recuperate in caz de faliment (39%) sau stiu ca FGDB garanteaza depozitele (39%). 69% dintre cei care economisesc o fac din prudenta.
Cine, cum si cat se imprumuta?
In ceea ce priveste creditarea, 36% din populatia bancarizata are in prezent un credit. Cea mai mare parte dintre acestia utilizeaza credite de nevoi personale fara ipoteca, in Lei. Doar la creditele imobiliare sau ipotecare, Euro continua sa fie moneda in care aleg sa se imprumute romanii.
Cei care apeleaza la credite de nevoi personale au in majoritatea cazurilor un singur imprumut (76% dintre respondenti, restul avand doua sau mai multe credite). Ca intentie de viitor, doar 12% din populatia intervievata declara ca ar fi dispusa sa contracteze un anumit tip de credit, de regula fara ipoteca. Intentia de a achizitiona un credit imobiliar este mai mare in randul celor care au economii.
Rezultatele provin din cel mai recent studiu al FGDB in randul populatiei bancarizate din Romania. Cercetarea de piata, ale carei date au fost colectate in perioada 31 ianuarie – 2 martie 2014, a urmarit evolutii legate de: situatia financiara a populatiei, comportament de economisire, atitudini fata de sistemul bancar si institutii de credit, precum si gradul de informare a romanilor despre garantarea depozitelor si aspecte privind instrumentele financiare si creditarea.
Sondajul de opinie a fost realizat de Mercury Research, la nivel national, grupul tinta constand din cetateni romani, din mediul urban si rural, care detin cel putin un instrument financiar-bancar. Au fost realizate 1242 de interviuri fata in fata, dintre care 839 in mediul urban si 403 in mediul rural, cu o marja de eroare de ± 2,8% la o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%.