Am citit in aceasta dimineata o stire care m-a facut sa zambesc. Amar. Pentru ca, acum ca ne-am „revenit”, sa nu uitam lucrurile care ne-au afectat cu adevarat. Daca ati uitat efectele creditului cu buletinul, sa ne readucem aminte, zic…
“Politicul, bancile comerciale, plus Banca Nationala, au distrus economia privata”, spune seful Altex, Dan Ostahie, citat de Ziarul Financiar, laudand creditul cu buletinul, care a fost ”un produs inovativ ce a ajutat economia sa creasca”.
Sunt interesata sa vad cum aflu de la domnia sa detalii si despre efectele nocive pe care le-a generat creditul cu buletinul. Pauza de cafea…
“In perioada 2005-2008 a existat un boom, care a fost dat in principal de mecanismul de creditare. Ne aducem aminte de creditul cu buletinul, un produs financiar inovativ care a dus la cresterea pietei, un produs pe care niciodata domnul Mugur Isarescu nu l-a inteles si nici n-o sa-l inteleaga vreodata, dar care reprezinta motorul cresterii economice private si in 2005 si in 2015“, este declaratia lui Dan Ostahie.
Vad ca stirea este despre opinia unui antreprenor, insa clientul are nevoie de „refresh”
Domnul Dan Ostahie uita sa spuna cate ceva si despre riscul economic la care au fost supusi clientii care au accesat acest tip de credit, produse cu dobanzi enorme, de pana la 50%, pe multi ani. Unii au renuntat sa platesca un produs pentru care plateau de cateva ori pretul, altii platesc si astazi pentru electrocasnicele cumparate in rate care, desigur, au iesit din uz.
Clientii erau mai atenti la reclama plina de haz de la TV, in care erau intrebati: “Cat e halatu’?” si nu care sunt costurile. Dupa ceva vreme, multi clienti au aflat cat i-a costat “halatul”: au fost executati silit pentru frigider.
Creditele neperformante reprezentau 33% in totalul finantarilor IFN-urilor la finele anului 2009, atunci cand inca se numarau “ranitii” din randul clientilor acestui tip de imprumut. In 2011, rata neperformantelor se situa la 30%.
Practic, intre 2005 si 2008, aproape toata cresterea inregistrata de magazinele de electronice si electrocasnice s-a datorat “creditului doar cu buletinul”.
In iulie 2008, Guvernatorul Mugur Isarescu i-a avertizat pe bancheri ca practica acordarii creditelor pe baza unei verificari foarte sumare – „doar cu buletinul” – este periculoasa. BNR a propus suplimentarea reglementarilor. Noile reglementari erau incluse intr-un proiect de modificare a Regulamentului nr. 3 din 2007, prin care BNR liberaliza piata creditului de retail.
Aceste masuri de stopare a creditelor usor de accesat au dus la aceste declaratii?
“Au fost trei ani consecutivi de scadere, 2009-2011, ani care corespund cu un climat macroeconomic in care clasa politica, mana in mana cu bancile comerciale si sub patronajul Bancii Nationale, n-au facut altceva decat sa distruga economia privata. Au distrus economia privata printr-o serie intreaga de masuri care au avut ca scop distrugerea consumului si incetinirea ritmului economic din Romania in favoarea intereselor proprii“, a declarat Dan Ostahie, CEO Altex, la conferinta “ZF. Cei mai mari jucatori din economie”.
Chiar daca dnul. Dan Ostahie a cerut reintroducerea acestui produs (prin 2012), viata ne-a dovedit deja ca acest credit nu a fost cea mai buna alegerea in materie de creditare, iar clientii au fost cei care au suferit, sa ne aducem aminte…
Gabriela DINU