Romania a inregistrat in trimestrul al doilea cea mai mare crestere economica din toata Uniunea Europena. Aceasta este insa jumatatea plina a paharului, avertizeaza analistii, dar mai ales Banca Centrala. Cresterea este bazata pe consum, dar asta nu e neaparat un lucru bun. Problema este ca ce cumparam provine tot mai mult din ale tari.
La cea mai recenta declaratie de presa de la BNR, Guvernatorul a dat de inteles ca economia isi ia prea mult avant pe baza importurilor.
Mugur Isarescu: „Daca mai stimulam cerererea inclusiv prin reducere de dobanda sau prin alte metode de stimulare a cererii nu vom crea locuri de munca decat in strainatate, nu vom stimula economia interna pentru ca este oricum supraturata.”
Ionut Dumitru, presedinte Consiliul Fiscal, economist sef Raiffeisen Bank:
„Putem discuta probabil deja de o supraincalzire a economiei in conditiile in care vedem deja o deteriorare a balantei comerciale. Importurile cresc foarte rapid, rata de crestere a importurilor este dubla fata de cea a exporturilor, iar balanta comerciala s-a deteriorat cu 40 la suta fata de anul trecut”.
Cand cresc importurile, urcă deficitul, care a crescut cu 35% la sase luni, iar deficitul de cont curent s-a umflat de aproape sapte ori, la 2,5 miliarde de euro.
„Dobanda ROBOR de care se leaga costul creditului, probabil ca e posibil sa vedem primul semnal pe care politica monetara sa il dea in sensul cresterii dobanzilor interbancare, poate chiar pe finalul anului acesta,” a explicat pentru PRO TV, Dumitru.
Alta problema semnalata de analistii financiari se refera la cresterile alarmante de salarii ale angajatilor de la stat.
„Acum cresc salariile la 7.8% din PIB. Ce se intampla cu evolutia salariilor la stat ca procent din PIB versus productivitate este un dezastru pentru viitorul economiei si al nostru,” spune analistul Florin Citu.
„Intr-un an, doi, trei, in timp ce salariile la stat mai cresc ca procent din PIB, economia o sa incetineasca ritmul de crestere. Implicit vom avea deficit bugetar mai mare. Acel deficit mare o sa aiba nevoie sa fie finantat,” spune Citu, referindu-se la un nou imprumut extern.
Deficit mai mare, inseamna recesiune in viitor, spun analistii tematori. Istoria se poate repeta.
Potrivit MFP, Produsul Intern Brut a crescut cu 6% pe seria bruta si cu 5,9% pe seria ajustata sezonier, in trimestrul II din 2016 fata de perioada similara din 2015. Romania se claseaza la acest capitol pe primul loc intre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Pe locul doi este Slovacia, cu 3,7% si pe trei Spania cu 3,2%.