Pentru tot mai mulți economiști americani un lucru este cert: următoarea criză vine și este esențial să ne pregătim pentru aceasta. Pe de altă parte, finanțiștii europeni au identificat deja cinci semne declanșatoare ale unei noi crize fininaciare.
Criza datoriilor suverane din zona euro din 2010-2014 a fost un avertisment surd, consideră numeroși specialiști. Mișcările politice actuale duc către schimbări economice majore și îngrijorează toată comunitatea economică. Unele grupări politice conduc spre o revigorare naționalistă periculoasă, în timp ce, din stânga, noi forme de politică populistă încearcă să lanseze proiecte progresive sociale. Ambele pot produce forme grave de „coliziune financiară în Uniunea Europeană”, susțin economiștii europeni.
În interiorul zonei euro se dau lupte grele. Având în vedere problemele economiei italiene, ochiul ațintit asupra Greciei și forța destabilizatoare a unui Brexit, orice mic „bobârnac” economic va aduce sfârșitul Uniunii Europene așa cum o știm.
Deutsche Bank a publicat, în toamna anului trecut, un studiu pe tema activelor denumită: „Următoarea criză financiară”. instituția trece în revistă mai multe posibile alerte declanșatoare, precum o nouă recesiune; miscări stângace ale Băncilor Centrale; deflație; prăbușirea burselor; colapsul de lichiditate a pieței. Declanșatorii ar putea proveni din Italia, China, Japonia sau din Marea Britanie. Lista este lungă.
Experții germani au stabilit gama de motive declanșatoare. Ei prezic că următoarea criză este pe drum. Dar nu oferă nici un sfat despre momentul când se va desfășura, unde va lovi prima oară și cât timp ne va afecta.
De fapt, analiștii urmăresc și colectează deja semnele unei „furtuni” pe piețele financiare.
Potrivit BankingNews.gr, cele 5 semne ale piețelor care ne indică că ne îndreptăm spre o nouă criză:
1. Piețele internaționale au scăzut sub toate mediile cheie
2. Industria bancară europeană a intrat oficial pe „bear market”
3. Industria bancară globală a scăzut cu 23% de la vârf la începutul anului
4. Piețele emergente au scăzut cu 20% de la vârful istoric
5. Cererea de metale industriale este în scădere, indicând că activitatea economică scade
Pentru economiști, un singur lucru este clar: vine următoarea criză și este esențial să ne pregătim pentru ea. Dar tot ei au întocmit o listă scurtă de măsuri pentru protecție.
Potrivit analiștilor, un antreprenor poate miza pe 5 măsuri pentru a atenua lovitura unei crize financiare:
1 – Vânzarea obligațiunilor
2 – Găsirea de noi surse de venit
3 – Reducerea costurilor
4 – Economisirea, acolo unde este posibil
5 – Achiziționarea de metale prețioase