Referinta BNR pentru euro a coborat marti cu 3,62 bani, la 4,5378 lei/ euro, ajungand astfel la nivelul minim din ultimele aproape 4 saptamani, iar potrivit dealerilor aprecierea puternica a fost sustinuta de interventiile indirecte ale bancii centrale. Paritatea oficiala a scazut accelerat luni, cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/ euro, dupa ce vineri a fost la un maxim istoric de 4,6481 lei/euro, scrie Mediafax.
O cotatie inferioara celei de marti a fost publicata de BNR pe 12 iulie, de 4,5252 lei/ euro.
Raportat la maximul istoric de vineri, leul a pierdut 7,6% de la inceputul anului, de la 4,3197 lei/euro. Cea mai mare parte din corectie a fost inregistrata de la inceputul lunii iulie, cand pe fondul turbulentelor moneda nationala a scazut cu 4,4%.
Leul a castigat insa in ultimele doua sedinte 2,3%, recuperand astfel jumatate din pierderea consemnata de la inceputul lunii iulie.
ING anticipeaza un curs de 4,85 lei la sfarsitul anului; nu este exclus sa fie atins pragul de 5 lei
Analistii ING Bank si-au modificat in sens negativ estimarile privind evolutia leului, anticipand un curs de 4,85 lei pe euro pentru sfarsitul acestui an, si nu exclud atingerea temporara a pragului de 5 lei pe euro, pe fondul tensiunilor politice si crizei din zona euro.
„Iminentele alegeri generale si o administratie care a pierdut sprijin semnificativ au pregatit terenul pentru cresterea tensiunilor de pe scena politica, dar, dupa cum o arata pietele financiare, evenimentele recente au depasit serios majoritatea asteptarilor. O serie continua sa scandaluri politice sugereaza ca regulile din Romania sunt fluide si ca agendele politice nu tin cont de cele economice”, noteaza analistul ING Vlad Muscalu intr-un raport, citat de Mediafax.
Situatia de pe piata valutara si cea a obligatiunilor de stat sugereaza ca sentimentul investitorilor variaza intre incertitudine ridicata si temeri ca perspectivele tarii „se intuneca rapid”, toate acestea in timp ce Europa trece printr-o dezintermediere in sectorul bancar, potrivit analizei ING.
ING precizeaza ca acesta nu este scenariul cel mai probabil, insa nu exista semnale ca tensiunile politice vor lua sfarsit prea curand, din moment ce majoritatea „intrebarilor politice importante” – cum vor arata viitorul parlament si viitorul guvern, care va fi viitoarea strategie economica – nu vor primi raspuns pana in primul trimestru al anului viitor.
In plus, banca centrala pare „tot mai flexibila” in privinta tolerarii miscarilor pe piata valutara, se arata in raport. Mai mult, banca anticipeaza ca presiunile de pe pietele financiare s-ar putea accentua odata cu aparitia datelor economice pentru ultima perioada.
ING vede cursul de schimb la 4,9 lei pe euro la sfarsitul primului trimestru al anului viitor, respectiv 4,8 lei pe euro la jumatatea anului 2013.
Pe de alta parte, analistii BCR estimeaza, intr-un raport recent, ca leul va incheia acest an la 4,6 lei pe euro, ca urmare a perioadei de instabilitate politica si presiunilor externe, dar va reveni in urcare in prima parte a anului viitor si va finaliza semestrul intai la 4,47 lei pe euro.