Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,8026 lei/euro, în creştere cu 0,4% faţă de valoarea atinsă joi, acesta fiind cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR. Dolarul american şi preţul aurului au atins șli azi noi niveluri record.
Joi, euro a urcat la 4.7834 lei, acesta fiind vechiul record.
Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4.4307 lei la 4.4462 lei. Acesta este a opta oară, în ultimele trei săptămâni, când dolarul ajunge la un nou nivel record în raport cu leul.
Preţul gramului de aur a crescut de la 229.4268 lei la 233.5122 lei. Acesta este a şaptea oară consecutiv când preţul aurului ajunge la un nou nivel record.
Cursul francului elveţian a urcat de la 4.5078 lei la 4.5258 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 23 ianuarie 2015, când a fost 4.5817 lei.
Moneda națională se află sub o presiune continuă din cauza deficitelor și a scandalului politic din Parlament, consideră unii analiști.
Tendinţa de depreciere a monedei naţionale s-a accentuat în ultimele zile pe fondul instabilităţii politice şi a temerilor din pieţele financiare globale cauzate de coronavirus, cred cei mai multți economiști.
Aceștia atrag atenția că vom asista la scumpiri în lanț a unor servicii taxate în moneda europeană precum carburanți, facturi, abonamente telefon, dar și la ratele creditelor în euro.
“Într-o o țară cu deficite mari nu ai cum să nu ai presiune pe curs. O țară inflaționistă nu are cum sa aibă un curs stabil”, spune și Cristian Păun, profesor ASE.
“Moneda unei țări inflaționiste, cu deficit extern imens, deficit bugetar în creștere (mai ales structural) nu are cum să fie puternică. Dimpotrivă”, scrie profesorul pe pagina personală de Facebook.
Claudiu Cazacu, XTB România: Motivele de deprecierii leului sunt în bună măsură de ordin extern
Motivele deprecierii leului faţă de euro sunt în bună măsură de ordin extern şi ţin de aversiunea investitorilor faţă de risc, în contextul epidemiei cu noul coronavirus, consideră Claudiu Cazacu, Consulting Strategist la XTB România.
„Deprecierea pe care o vedem, de ieri şi de astăzi, se înscrie într-un trend mai vechi şi are cauze multiple. Faptul că atingem un prag simbolic normal atrage atenţia şi creează emoţie, dar nu este o surpriză. Motivele pentru această mişcare sunt în bună parte de ordin regional şi extern, probabil că nu exclusiv. Ce vreau să spun? Din punct de vedere extern şi regional, ne gândim la aspecte precum aversiunea faţă de risc care se manifestă în pieţe şi ţine de situaţia creată de coronavirus şi impactul economic care determină investitorii să dorească să se retragă spre zone mai sigure. Aceasta se vede bine şi pe monedele din regiunea noastră care oferă randamente mai bune în general decât cele din economiile majore. Al doilea aspect ţine de incertitudini locale de ordin economic şi politic. Vorbim de un deficit foarte mare, vorbim despre întrebarea dacă măsurile anunţate şi implementate sunt cele sustenabile şi ce se întâmplă cu situaţia politică, dacă vom avea sau nu guvern”, a explicat Claudiu Cazacu pentru Agerpres.ro
El a adăugat că nu ar trebui să punem accentul pe situaţia politică de la noi şi a precizat că, în cazul în care lucrurile erau liniştite în lume, efectul pe curs era marginal.