Raportul Comisiei Economice a Senatului este compromis, pentru că a ignorat poziţiile Consiliului de Administraţie al BNR, care a fost prezent în comisie, iar în aceste condiţii solicitarea care îi priveşte pe oficialii băncii este cel puţin ciudată, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
„Raportul vizează o investigaţie a Consiliului Concurenţei, în legătură cu un caz punctual. Extrapolararea spre ROBOR nu are niciun argument serios. Mi se pare cel puţin ciudat că poziţiile Consiliuliui de Administraţie al BNR, care a fost prezent în comisie, nu au fost luate în considerare, în schimb nişte opinii ale dlui Isar sunt considerate adevăruri absolute. Dacă acesta e raportul, el e compromis total şi în consecinţă, prin ignorarea poziţiei BNR, este cel puţin ciudată solicitarea legată de domnii Cinteză şi Şerban”, a declarat pentru MEDIAFAX Dan Suciu.
Şeful Comisie economice a Senatului Daniel Zamfir a anunţat că raportul forului legislativ arată că ROBOR a fost manipulat, iar Comisia va propune demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, precum şi sancţionarea lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere al BNR şi a lui Şerban Matei, director al Direcţiei de relaţii internaţionale a BNR.
„ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotaţii s-a dovedit a nu fi una transparentă, ci una aranjată. Comisia economică a propus încă de pe 20 martie (de la prezentarea raportului parţial) fie să se decupleze ROBOR de la calculul dobânzilor creditelor în lei, fie să se schimbe modalitatea de calcul a acestui indice”, a declarat preşedintele Comisei Economice, senatorul ALDE Daniel Zamfir, marţi, la Parlament.
„Având în vedere concluziile formulate, Comisia a înaintat deja raportul anchetei Biroului permanent în vederea transmiterii către preşedintele României a propunerii de demitere a lui Bogdan Chiriţoiu din funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei. (…) A treia propunere a Comisiei, conform articolului 9 (3) din Legea privind statutul deputaţilor şi al senatprilor, Comsiiile de anchetă parlamentară pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe al administraţiilor publice, acestea fiind obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă. Dat fiind refuzul sistematic al domnului Florin Cîţu de a participa în calitate de fost trezoriei al ING la audierile din cadrul comisiei parlamentare privind investigaţia legat de Consiliul Concurenţei, Comisia economică a decis să propună modificarea legii în sensul sancţionării persoanelor citate care refuză audierea”, a adăugat Zamfir.
O altă propunere transmisă Biroului permanent al Senatului este sancţionarea Directorului de Supraveghere al BNR, Nicolae Cinteză. „Dat fiind refuzul repetat al domnului Nicolae Cinteză, director al Direcţiei de Supraveghere al Băncii Naţionale şi Şerban Matei, director al Direcţiei de relaţii internaţionale a BNR, Comisia economică a propus Biroului Permanent al Senatului să transmită o solicitare guvernatorului Băncii Naţionale privind sancţionarea corespunzătoare a celor doi angajaţi. Astea sunt propunerile Comisiei economice, care au fost înaintate Biroului permanent al senatului: să înainteze preşedintelui României demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei pentru abateri grave de la lege, modificarea legii statutului senatorilor şi deputaţilor pentru a sancţiona drastic pe senatorii şi deputaţii care nu se prezintă la Comisia de anchetă şi, bineînţeles sancţionarea domnului Cinteză”, a susţinut Daniel Zamfir.