Piața creditelor ipotecare și piața imobiliară suferă cel mai mult în urma adoptării legii dării în plată, o arată cele mai recente date din domeniu. Mulți clienți se plâng în acest moment că nu mai pot accesa credite Prima Casă, că FNGCIMM nu mai preia dosarele deja aprobate în aplicația destinată programului sau că acest lucru se întâmplă foarte greu.
Băncile recunosc că nu mai acordă credite. Cererea mare pentru acest produs a dus la epuizarea fondurilor, iar banii alocati săptamana trecută nu ajung decat pentru dosarele deja aprobate. FNGCIMM incercă să calmeze piața
FNGCIMM a postat și un anunț în acest sens prin care încearcă să îi liniștească pe clienți. „În această perioadă, FNGCIMM se confruntă cu o creștere semnificativă a solicitărilor de Prima Casă. Solicitările sunt procesate în ordinea intrării lor în aplicația programului Prima Casă, iar durata de timp alocată verificării fiecărui dosar nu poate fi întotdeauna estimată, pentru că variază în funcție de corectitudinea documentelor, gradul de completare și dificultate a dosarului. Depunem toate eforturile pentru a analiza și aproba solicitările de garantare în cel mai scurt timp posibil și suntem de asemenea atenți la data de expirare a antecontractului. Pentru a afla care este stadiul dosarului dvs., vă recomandăm să utilizați aplicația Stare solicitare”, precizează reprezentanții FNGCIMM.
La nici o lună de la aprobarea legii dării în plată, clienții care doreau să acceseze credite ipotecare au constatat că piața este blocată. Situația este confirmată și de bancheri. Chiar dacă accesul mai greu la împrumuturi va reduce prețul locuințelor cu aproximativ 5 – 10% (potrivit datelor vehiculate de BNR), piața va suferi din cauza condițiilor de creditare tot mai restrictive.
BCR: În momentul actual, piața creditelor ipotecare este înghețată exact din cauza dării în plată
Impactul legii se simte deja pe piața imobiliara și pe segmentul de credite, iar cei mai afectați sunt românii care doresc să achiziționeze o locuință. „Legea blochează piata creditelor ipotecare și, pe de altă parte, nu oferă o soluție reală celor aflați în imposibilitatea de a face față unui credit. În momentul actual, piața creditelor ipotecare este înghețată exact din cauza dării în plată”, a declarat Ionuț Stanimir, director de comunicare BCR, pentru Digi 24.
Cei mai mulți clienți se tem că nu vor apuca să-și cumpere o locuință din cauza actualelor incertitudini din piață sau a modificărilor condițiilor de acordare. Un client care nu mai poate opta pentru un împrumut Prima Casă, unde avansul era minim (5%) trebuie să vină cu un aport propriu mult mai mare, de 35% pentru un credit ipotecar standard în lei.
În toamnă se culeg roadele. Roadele legii dării în plată.
Bancherii și guvernanții se vor decide dacă mai acordă credite în Programul Prima Casă. Dacă acum încă analizează și fac planuri, în toamnă bancherii se vor decide ce fac cu condițiile de creditare. Și tot atunci, piața imobiliară ar putea suferi un mic șoc. „Cu siguranță, undeva la sfârșitul acestui an, începutul anului viitor, condițiile de creditare vor fi ajustate: în sus sau în jos. Adică, aceste niveluri de avans care se cantonează acum în jur de 30%, s-ar putea să fie mai sus sau încet, încet, să se ducă în jos”, a declarat ieri, Radu Grațian Ghețea, președintele CEC Bank.
În prezent, 15 bănci au anunţat majorarea avansului perceput la creditele imobiliare: Raiffeisen Bank, Banca Românească, Garanti Bank, Bancpost, BRD, Alpha Bank, Intesa SanPaolo Bank, CEC Bank, BCR, ING Bank, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Banca Comercială Carpatica, Piraeus Bank şi OTP Bank.
Ce avans plătești pentru un credit ipotecar standard în lei
BCR
Avans LEI – 35%/ pentru 25 de ani
CEC Bank (singura bancă care a anunțat și creșterea dobânzilor pentru noile produse)
Avans LEI – 30%
Avans EURO – 30% (creditul se acordă doar pentru clienții cu venituri în euro)
Alpha Bank
Avans LEI – 30%
Avans EURO – 40%
BRD
Avans LEI – 35%
EURO – nu mai acordă, BRD excluzând din portofoliul propriu împrumuturile în moneda unică europeană
Raiffeisen Bank
Avans LEI – 35%
Avans EURO – 40%
Banca Transilvania
Avans intre 20 si 35%
Bancpost
Avans LEI – 33%
Avans EURO – 43%
Garanti Bank
Avans LEI – a păstrat avansul la 15%
Avans EURO – 40%
Banca Românească
Avans LEI – 35%
Avans EURO – 40%
Intesa Sanpaolo Bank
Avans LEI – 25%
EURO – nu acordă
UniCredit Bank
Avans LEI – 25%
Avans EURO – 20%
ING Bank
Avans LEI – 25%
Banca Carpatica
Avans LEI – 28%
Piraeus Bank
Avans LEI – 30% pt 15 ani
Avans LEI – 40% peste 15 ani
OTP Bank
Avans LEI – 20%
Gabriela DINU