Scenariul dictat astazi de BNR prin scaderea RMO la valuta era unul prevazut de bancheri, multi considerand ca nu vor exista impacte majore in piata. Mai mult, decizia confirma directia pregatirii scenariului de aderare la Zona Euro de la 1 ianuarie 2019, spun analistii de la Banca Transilvania.
„In scenariul central consideram ca BNR va va mentine dobanda de referinta la nivelul minim istoric de 3.5% pana la finele anului curent. De asemenea, consideram ca BNR va continua procesul de normalizare a ratelor rezervelor minime obligatorii pe termen mediu (cadenta de 2 puncte procentuale la valuta), momentul unor astfel de decizii fiind dependent de evolutia perspectivelor pentru stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara pe plan intern”, afirma Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, citat de HotNews.ro
Reducerea rezervelor in valuta va aduce in piata mai multi bani, tocmai buni pentru credite corporate (doar ele sunt mai avantajate pentru creditele in valuta). Vor fi oare bancile gata sa le si acorde? Probabil ca bancile vor merge la bancile mama sa-si achite finantarile
Reducerea rezervelor in valuta nu are un impact vizibil asupra pietelor leului, precum o reducere a rezervelor in lei, care ar putea face ca titlurile de stat pe termen scurt sa para mai atractive, sustine economistului-sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu, potrivit Agerpres.
„Interesant este pentru noi daca la ora 15,30 guvernatorul Bancii Centrale va continua pe linia sugerata in mai, line ce prezenta reducerea rezervelor in valuta ca un prim pas inaintea unei reduceri similare pentru rezervele in lei. Spunem ca ar fi interesant pentru ca aceasta reducere a rezervelor in valuta nu are un impact material vizibil asupra pietelor leului, in special asupra cursului de schimb si asupra ratelor, pe cand despre o reducere a rezervelor in lei putem spune opusul. Aceea ar avea un impact puternic asupra pietelor leului”, afirma Vlad Muscalu.