Inflatia a mancat tot castigul din dobanzi anul trecut si a mai lasat si pierderi. Depozitul bancar nu te mai protejeaza cand dobanzile sunt real-negative, scrie Economica.net. Din ianuarie 2012 pana in ianuarie 2013, dobanzile la depozitele de pana la un an au scazut de la 6,67% la 5,65%, tendinta inversa cu cea a evolutiei preturilor.
Dobanda nu este neta. Statul roman impoziteaza economisirea cu o cota de 16% aplicata castigurilor din dobanzi. Astfel ca dobanda neta platita de banci pentru depozitele noi in ianuarie 2012 era de 5,6% – peste un punct procentual din dobanda merge la stat. Cei care au economisit timp de un an la acest nivel de dobanda au facut-o cu o pierdere reala de aproximativ 0,4%.
Dincolo de impozitul statului, dobanda oferita de banca se mai subtiaza si din pricina diferitelor comisioane la care este supus un depozit bancar. Administrarea contului curent costa pana la 7,5 lei/luna – media fiind in jurul a 3 lei/luna. Retragerea de numerar este si ea supusa unui comision de 0,2-0,4% din suma retrasa. In unele cazuri, chiar si pentru depozitele ajunsa la scadenta.
Citeste analiza integral aici