Judecătorii se tem că instanţele vor fi sufocate de procesele dintre clienţi şi bănci. Sunt trei proiecte legislative care vor intra în vigoare si care pot produce o avalanşă de procese. Judecătorii fac referire la Legea dării în plată dezbătută în Parlament, Legea falimentului personal, dar şi o serie de norme europene care vor ajuta datornicii să fie protejați în fața băncilor dar și a companiilor de preluare creanțe.
Legea dării în plată va aduce în faţa instanţei atât bancherii care contestă vehement legea în forma ei actuala, cât şi clienții nemulțumiți de prestația băncilor.
„Judecătorii care vor fi sesizaţi de persoanele fizice vor avea de ales între Directiva 17, pentru că pentru noi, ca judecători este preeminentă legislaţia europeană, mai ales atunci când vine în contradicţie cu legislaţia naţională, fie legea insolvenţei persoanei fizice, fie legea dării în plată. Va fi o provocare pentru instanţele din România”, a declarat Alina Ghica, judecător în Consiliul Superior al Magistraturii, in cadrul conferinței “Relația cu consumatorul de servicii financiare”.
Deocamdată, niciuna dintre cele trei legi invocate de judecători nu este în vigoare. ANPC a întârziat aplicarea Directivei 17 ce avea termen până pe 21 martie.
Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii pentru Protecţiei Consumatorilor: „Săptămâna viitoare va avea loc o ultimă dezbatere cu mediul bancar, cu asociaţiile de consumatori şi vom avea punctul final, ea va sta pe site-ul pentru transparenţă decizională o perioadă de timp şi apoi va intra în procedura de avizare ministerială”.
Directiva europeană nu se aplică creditelor existente. Înainte de a executa silit un datornic, banca va trebui să îi ofere alternative viabile de reducere a ratelor.