Citigroup Inc. a declarat că a luat măsuri pentru a elimina discrepanțele de salarizare dintre femei și bărbați. Măsura se va aplica și minorităților din S.U.A. Citi va majora compensațiile pentru femei și minorități pentru a reduce diferențele de salarizare în Statele Unite, Regatul Unit și Germania, a declarat luni banca de pe Wall Street, potrivit Reuters.
Pentru a lupta cu inegalităţile salariale în funcţie de gen, guvernul german a adoptat în 2017 un proiect de lege prin care să le impună companiilor să ofere informaţii cu privire la diferenţele între salariile angajaţilor. Germania se află pe locul al treilea în topul celor mai mari decalaje între reprezentanţii celor două genuri – cu 22%.
Citi a declarat că a efectuat un sondaj în cele trei țări unde a constatat că femeile și minoritățile sunt plătite mai puțin decât bărbații și non-minoritățile. Compensația ar fi crescută pe baza diferențelor de remunerare identificate în sondaj, a declarat purtătoarea de cuvânt a Citi, Jennifer Lowney.
Citi, împreună cu alte bănci din S.U.A. și companii de carduri de credit, au fost sub presiunea investitorilor pentru a dezvălui diferențele de remunerare dintre femei și bărbați.
„În cadrul Citi, femeile sunt plătite în medie cu 99% din ceea ce bărbații sunt plătiți, iar minoritățile sunt plătite în medie cu 99% din ceea ce non-minoritatile sunt plătite”, a afirmat Citi Bank într-un memoriu pentru angajați, referindu-se la sondajul din Statele Unite, Marea Britanie și Germania.
Potrivit unui studiu al Eurostat, din ianuarie 2017, diferențele constatate în tări vestice precum Germania sau Anglia sunt de 20%.
În România există cel mai mic decalaj din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte salarizarea femeilor şi a bărbaţilor, deşi în ţările occidentale acest subiect este o problemă majoră, iar Germania caută soluţii pentru a reduce aceste diferenţe. Estonia şi Cehia conduc topul celor mai mari diferenţe, potrivit unui studiu al Eurostat, citat de publicaţia franceză Les Echos.
Bărbaţii români câştigă cu 4,5% mai mult decât femeile, dar regăsim un decalaj mai mic şi în Italia (6,1%) sau Belgia (6,6%).