Produsele de economisire care au ca facilitate plata dobanzii in avans nu au disparut de pe piata bancara, fiind in continuare promovate de sase institutii de credit, chiar daca acestea pot fi caracterizate ca fiind atipice pentru specificul activitatii de profil. Interesant este faptul ca patru dintre cele sase banci care apeleaza la aceasta modalitate de a atrage economiile populatiei au actionariat grecesc: Alpha Bank, Banca Romaneasca, Piraeus Bank si ATE Bank. Concurenta pe aceasta nisa de piata este completata de Bank of Cyprus si Banca Comerciala Carpatica.
Practic, elementul ce tine de valoarea dobanzii acordate si plata castigului in avans constituie metode foarte bune pentru a starni interesul clientelei. Se observa ca bancile grecesti, in dorinta de a atrage bani de pe piata interna, apeleaza si aceasta modalitate de a creste atractivitatea produselor de economisire pe langa remunerarea unor dobanzi peste medie la depozite.
Plata dobanzii in avans s-a impus cu adevarat pe plaiurile mioritice la debutul crizei financiare, atunci cand bancile incercau sa puna mana pe economiile romanilor. Bank of Cyprus a fost prima banca din Romania care a lansat un asemenea produs in iulie 2008, marcand intentiile sale de dezvoltare accelerata pe segmentul de retail banking din tara noastra. Atunci, Bank of Cyprus oferea un depozit in euro cu plata in avans a dobanzii aferente perioadei de depunere, suma minima de constituire fiind insa foarte mare, respectiv 20.000 euro.
Insa dezvoltarea si promovarea agresiva a acestui tip de produs s-a intamplat in prima jumatate a anului 2009, cand Emporiki Bank, Piraeus Bank, OTP Bank sau BRD au lansat depozite cu plata dobanzii in avans. Trebuie mentionat insa faptul ca suma minima economisita era cu mult mai mica (aproximativ 500 euro) decat in cazul bancii cipriote, iar depozitul se putea face si in moneda nationala. Intre timp, Emporiki Bank, OTP Bank si BRD au renuntat la acest tip de depozite, dovedind faptul ca ofertele respective au avut legatura strict cu acea conjunctura in care institutiile de credit faceau tot posibilul sa atraga fonduri de pe piata locala.
In prezent, depozitele cu plata dobanzii in avans se pot constitui pe perioade de la o luna pana la un an, dar cel mai uzual interval promovat de institutiile de credit este cel de 6 luni. Monedele promovate de banci sunt Lei si Euro, insa doua dintre institutii, respectiv Alpha Bank si Banca Romaneasca, au oferte si pentru economiile in dolari. Suma minima necesara contractarii unui asemenea depozit este considerabil diminuata fata de ofertele din anii precedenti: Alpha Bank – 500 lei, 250 euro/dolari; ATE Bank – 100 lei/euro; Banca Comerciala Carpatica – 100 lei sau 25 euro; Banca Romaneasca – 500 lei sau 150 euro/dolari. Totusi Bank of Cyprus a ramas consecventa, solicitand in continuare cel mai mare suma minima de constituire de pe piata, adica 2.000 lei sau 500 euro.
Care este castigul depozitelor cu plata dobanzii in avans
Va prezentam mai jos ce dobanzi ofera cele sase banci pentru produsele de economisire pentru care dobanda este platita in avans. Deoarece nu toate aceste institutii de credit ofera maturitari de un an, am ales perioada de 6 luni, pe care o intalnim in portofoliul fiecarei banci si, in acest fel, se poate realiza o analiza comparativa.
Alpha Bank – Dobanda Lei: 6,00%
ATE Bank – Dobanda Lei: 6,90%
Banca Comerciala Carpatica – Dobanda Lei: 6,75%
Banca Romaneasca – Dobanda Lei: 6,40%
Piraeus Bank – Dobanda Lei: 6,35%
Bank of Cyprus – Dobanda Lei: 6,80%
Alpha Bank – Dobanda Euro: 3,25%
ATE Bank – Dobanda Euro: 3,75%
Banca Comerciala Carpatica – Dobanda Euro: 3,40%
Banca Romaneasca – Dobanda Euro: 4,10%
Piraeus Bank – Dobanda Euro: 3,00%
Bank of Cyprus – Dobanda Euro: 3,69%