Dolarul a ajuns mai scump decat francul elvetian. Cursul dolarului anuntat de BNR a crescut miercuri cu 7,8 bani, la 4,2059 lei, al saselea record consecutiv, si a depasit francul elvetian, in contextul aprecierii monedei americane pe pietele externe, in timp ce euro a urcat cu doar 0,09 bani, la 4,4444 lei.
Marti, BNR a anuntat un curs de 4,1279 lei pentru dolar si de 4,4435 lei pentru euro.
Referinta francului elvetian a urcat cu 1,73 bani, de la 4,1621 lei, la 4,1794 lei.
Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.
Aprecierea masiva a dolarului are consecinte si in Romania
In Romania, 5.000 de clienti detin credite in dolari, iar acestia sunt primii afectati de cursul care pare sa nu se mai stapanesca. O alta consecinta va fi cresterea pretului produselor care se raporteaza la moneda americana.
Un efect imediat va fi scumpirea carburantilor. De asemenea, vor fi afectate si preturile la unele produse alimentare, precum fructe exotice, cafea, cacao si unele cereale, dar si diverse electrice si electronice importate din tarile din Asia de Sud-Est, inclusiv din China.
Cine are de castigat?
Aprecierea dolarului asigura pentru sectorul IT din Romania castiguri importante , in conditiile in care firmele de profil inregistreaza exporturi semnificative in SUA.
Evolutia dolarului este sustinuta de recuperarea economiei americane, pe fonsul speculatiilor privind o politica agresiva in privinta cresterii dobanzilor
Dolarul a atins maximul ultimilor patru ani fata de mai multe valute, pe fondul cresterii economice importante a SUA. Administratia americana a anuntat ca economia SUA a crescut cu 2,4% in 2014 , peste estimarile anterioare ale analistilor.
Toate aceste date corelate cu un somaj in scadere, la jumatate fata de vremurile grele, duc economia americana intr-o pozitie privilegiata.
Evolutia cursului reflecta efectele percepute de investitori in legatura cu politicile monetare divergente duse de Rezerva Federala a Statelor Unite – FED. Investitorii se asteapta ca Fed sa incheie procesul de relaxare a politicii monetare si sa creasca dobanda cheie.
Slabiciunile economiilor zonei euro imping euro spre paritate cu dolarul. Evolutii
Economistii bancii americane Citibank cred ca decalajul dintre politicile monetare si starea economiilor Statelor Unite si Europei va face ca dolarul sa se apropie de paritate fata de euro.
Ei au calculat ca euro poate ajunge la doar 1,10 dolari pana in septembrie anul viitor si ca poate chiar cobori sub paritate, la 0,99 dolari, in 2016, ceea ce ar fi o premiera dupa decembrie 2002, potrivit The Telegraph. Si strategii valutari ai bancii olandeze ABN Amro au prognozat ca euro va ajunge la paritate cu dolarul in 2016.
Gabriela DINU