ROBOR și euro au crescut în ultima săptămână. Creșterea ROBOR la 3 luni a continuat și astăzi de la 7.25% la 7.31%, o veste care afectează populația si companiile care au credite cu dobânzi variabile. ROBOR la 6 luni a crescut la 7.45, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 7.46%, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
O valoare similară a indicelui ROBOR la 3 luni a mai fost înregistrată în data de 17 ianuarie 2023. În 9 mai 2024, ROBOR la trei luni era de 6,05% pe an, iar la începutul acestui an de 5,92% pe an.
Creșterea ROBOR înseamnă rate mai mari
România Interbank Offered Rate are un efect direct asupra buzunarelor românilor, mai ales pentru cei cu credite în lei cu dobândă variabilă. Dacă ai un credit de nevoi personale în lei, cu dobândă variabilă (majoritatea sunt așa), curand vei constata că dobânda va crește. Potrivit economiștilor chestionați de BankingNews, creștere a ROBOR de 1pp însemna sute de lei în plus lunar la rată, majorare resimțită practic de la o zi la alta.
Desigur, aceste dobânzi crescute le vom regăsi și în creșterea IRCC, în ratele românilor cu credite accesate după 2029. Dar despre aceste valori și consecințe vom discuta spre final de an, atunci când valoarea IRCC va reflecta în credite (indicele se aplică creditelor cu o întârziere de un trimestru).
Leul, cea mai proastă săptămână
Devalorizeazarea leului se temperează astăzi prin implicarea BNR care strânge lichiditatea din piață. Moneda națională se apreciază după trei zile de cotații record, astfel cursul coboară la 5,1165 lei/euro (de la 5,12 lei).
Pe de altă parte, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5490 lei, în creștere cu 1,21 bani (+0,27%), comparativ cu joi, când s-a situat la 4,5369 lei.
Decizia BNR era așteptată de piață deoarece euro s-a tranzacţionat vineri dimineaţa sub nivelul de 5,12 lei pe piaţa interbancară. După o săptămână de depreciere accelerată a leului faţă de euro, pe 9 Mai avem un curs oficial sub 5,12 lei.
Chiar dacă deprecierea se temperează, rămânem cu trei zile în care creşterea cumulată a fost de 3%.
Creșterea cursului euro și a dobânzilor ne afectează pe toți
Pe 6 mai, cursul euro a sărit de pragul psihologic de 5 lei, ajungând astăzi la 5,10 lei, iar ROBOR – indicatorul care influențează creditele în lei – crește în continuare. Consecințele vor fi rapide și palpabile: rate mai mari, facturi crescute, prețuri mai mari în magazine. Indiferent dacă ai credit, chirie, sau pur și simplu mergi la cumpărături, efectele acestor creșteri nu ocolesc pe nimeni.
Reține! Prețul bunurilor și serviciilor vor crește. Adică vom intra într-un nou ciclu de inflatie, care ne va afecta pe toți. Într-un context politic fragil și cu inflația încă sus, românii vor achita nota politică din aceste zile.
Economia României în fața furtunii: inflație deja mare – gata să se reaprindă, haos politic și dobânzi în creștere. Ce urmează?
Când România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, un climat politic instabil și o BNR care se luptă pentru a ține leul pe linia de plutire, întrebarea-cheie este una singură: cât mai poate rezista economia și ce ne așteaptă în următoarele luni?
Combinația actuală- inflație mare, dobânzi ridicate, creștere economică slabă – poate duce țara în zona periculoasă a stagflației.
Este tot mai clar că avem nevoie de corecții rapide, altfel PIB-ul ar putea stagna sau chiar scădea în a doua parte a anului. Vedem cum crește riscul de recesiune tehnică, iar presiunea pe curs și pe deficitul bugetar de pot accentua.
S&P. România se va împrumuta tot mai greu de pe piețele externe. Riscăm să ajungem la JUNK
România are nevoie de decizii ferme și stabilitate politică. Fără ele, economia riscă să se lovească de un zid în toamna lui 2025. Iar până atunci, buzunarele românilor vor simți din plin presiunea acestor dezechilibre.