Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Banca Națională lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare, dezbatere și educație economică, inițiată și coordonată de viceguvernatorul Cosmin Marinescu
Share
Notification Show More
Latest News
„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia
Analize Stiri de top
Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”
Stiri de top
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei
Analize Stiri de top
Garanti BBVA lansează creditul de nevoi personale cu dobândă și comisioane zero. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Dorim să punem la dispoziție o soluție rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care să răspundă nevoilor financiare personale, fără povara dobânzilor sau a comisioanelor lunare”
Stiri de top
UPDATE. De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Banca Națională lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare, dezbatere și educație economică, inițiată și coordonată de viceguvernatorul Cosmin Marinescu
Stiri de top

Banca Națională lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare, dezbatere și educație economică, inițiată și coordonată de viceguvernatorul Cosmin Marinescu

Gabriela Dinu
Last updated: 28/04/2025 12:53
Gabriela Dinu 2 luni ago
Share
Sursa Foto - linkedin.com
SHARE

Banca Națională a României lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare, dezbatere și educație economică. Astfel, BNR aduce în prim-plan principalele coordonate măsurabile ale evoluției economiei României și ale contextului mai larg al politicilor economice europene și internaționale.

Proiectul Economic@BNR, inițiat și coordonat de viceguvernatorul Cosmin Marinescu, vizează elaborarea și prezentarea de studii și analize pe diverse teme, în vederea aprofundării, din perspectiva politicilor publice și a fundamentării deciziilor de politică economică, a unor subiecte de actualitate și interes pentru România și în contextul evoluțiilor globale.

Studiul „România europeană – evoluții, progrese, provocări”, publicat astăzi, 28 aprilie a.c., deschide seria analizelor tematice prin evidențierea dinamicii a peste 100 de indicatori specifici, reprezentativi pentru prioritățile de dezvoltare națională din ultimii 20 de ani. Analiza cuprinzătoare a evoluțiilor naționale, incluzând evaluări comparative regionale și europene, reflectă progresele și beneficiile României ca stat membru UE, evidențiind totodată provocările cărora România trebuie să le facă față în următorii ani.

Banca Națională a României (BNR) lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare și analiză pe teme economice relevante pentru România, inclusiv din perspectiva obiectivelor asumate la nivel național privind dezvoltarea educației economice și financiare. Scopul inițiativei este acela de a facilita comunicarea, dezbaterea și aprofundarea unor subiecte de actualitate cu privire la anumite evoluții relevante în materie de politici naționale, europene și internaționale.

Contextul actual, caracterizat prin multiple incertitudini și constrângeri economice, atât în planul dezechilibrelor economice, cât și în privința soluțiilor tehnice, indică o creștere exponențială a volumului de date și informații de profil, deci și a complexității deciziilor de politică economică.

Prin proiectul Economic@BNR, Banca Națională a României își propune o implicare proactivă în comunicarea, atât către publicul nespecialist, cât și în sfera deciziei de politică economică, a principalelor coordonate ale evoluțiilor, progreselor, riscurilor și vulnerabilităților specifice economiei românești și contextului european și internațional în care aceasta funcționează.

Sub sigla Economic@BNR vor fi lansate analize și studii tematice, iar subiecte de interes și evoluții relevante vor putea fi dezbătute și aprofundate, împreună cu specialiștii BNR, în cadrul unor evenimente tematice de tip conferințe, prezentări, mese rotunde, ateliere de educație financiară.

România Europeană – evoluții, progrese, provocări

Primul studiu realizat în cadrul proiectului este intitulat „România Europeană – evoluții, progrese, provocări” și constituie o radiografie grafică cuprinzătoare, bazată pe analiza a peste 100 de indicatori specifici – economici și sociali, micro și macroeconomici, cantitativi și calitativi, structurali și sectoriali, de performanță și de rezultat.

Indicatorii analizați urmăresc progresele și beneficiile măsurabile ale României, asociate cu statutul de țară membră a Uniunii Europene, atât în dinamică națională cât și în raport cu alte state, cu precădere cele din regiunea Europei Centrale și de Est, dar și în cadrul Uniunii Europene în ansamblu. Alături de dinamica economică și diferite evoluții sectoriale, sunt evidențiate și aspecte specifice în legătură cu accesul la finanțări, mixul energetic, infrastructurile de transport și comunicații, sistemele de sănătate și educație, impozitarea, dezechilibrele externe, dar și aspecte care țin de percepția privind calitatea vieții, încrederea și calitatea guvernanței.

Evoluțiile astfel evidențiate sunt asociate, în cadrul studiului, unor concepte-cheie și direcții de analiză ce structurează materialul pe cinci secțiuni direct asociate:

Evoluțiile astfel evidențiate sunt asociate, în cadrul studiului, unor concepte-cheie și direcții de analiză ce structurează materialul pe cinci secțiuni direct asociate:

Creștere, Convergență, Competitivitate, Reziliență;
Companii, Finanțare, Energie, Infrastructură;
Muncă, Ocupare, Șomaj, Productivitate;
Calitatea vieții, Incluziune socială, Inegalități, Speranța de viață;
Fonduri europene, Coeziune, Dezvoltare regională, Investiții și Reforme PNRR

Studiul evidențiază, cu titlu de concluzii, progrese notabile din ultimele două decenii precum:

România a înregistrat cea mai rapidă convergență reală dintre țările UE, nivelul curent al PIB/loc. la paritatea puterii de cumpărare fiind de peste 75% față de media Zonei euro, în contextul în care creșterea economică s-a situat în general peste media UE.
Ponderea comerțului internațional al României în activitatea economică a înregistrat tendințe ascendente, cu un vizibil și consistent ritm de creștere al exporturilor de tehnologie medie și înaltă, pe fondul investițiilor destinate modernizării economiei
Investițiile străine directe, majoritatea provenind, în special în industrie, sectorul bancar, comerț și servicii, din țările europene, au contribuit substanțial la crearea de locuri de muncă, integrarea avansului tehnologic și creșterea productivității.
Reducerea progresivă a ponderii economiei informale în PIB a permis îmbunătățirea condițiilor de muncă și a facilitat accesul populației la mai multe surse de finanțare.
Sectorul bancar românesc a continuat să își îmbunătățească reziliența la șocuri și capacitatea de finanțare a economiei, atât solvabilitatea cât și lichiditatea fiind situate consistent peste valorile medii ale Uniunii Europene.
În domeniul energiei, România beneficiază de avantaje competitive majore în plan regional, prin cel mai redus grad de dependență energetică regională, înregistrând progrese considerabile din perspectiva eficienței utilizării surselor de energie primară.
Cu un beneficiu net total pentru România de aproximativ 70 miliarde euro, fondurile europene continuă să finanțeze investiții majore în modernizarea economiei și reforme necesare creșterii calității guvernanței și a politicilor publice.

„Pentru România, aderarea la Uniunea Europeană a fost un pas crucial, ce a influențat considerabil traiectoria de dezvoltare a țării. Progresele importante în plan economic, social și instituțional, din ultimele decenii, arată că România a navigat destul de bine printre oportunitățile și provocările apartenenței la Uniune. Continuarea parcursului de modernizare și gestionarea adecvată a riscurilor și provocărilor curente implică, în anii următori, un salt calitativ în planul politicilor publice și al guvernanței economice” a subliniat Cosmin Marinescu viceguvernatorul BNR, evidențiind totodată că aderarea la OCDE, Zona Euro și consolidarea poziției în NATO, sunt opțiuni cu avantaje incontestabile pentru România, iar în dinamica noului context comercial global, un factor esențial rămâne consolidarea și extinderea parteneriatelor externe, îndeosebi în domenii precum energia nucleară, industria de apărare, tehnologia avansată.

Totodată, în contextul concluziilor, studiul menționează ca principale provocări curente:

Povara deficitelor gemene – deficitul bugetar și dezechilibrele externe, care generează nevoia de consecvență în ajustarea și reașezarea cadrului fiscal-bugetar, pentru refacerea echilibrelor macroeconomice și asigurarea sustenabilității,
Gradul scăzut al intermedierii financiare, un factor cheie în creșterea acestuia fiind continuarea transformării economiei către una cu valoare adăugată ridicată, inclusiv prin folosirea consistentă a fondurilor europene,
Traiectoria puternic ascendentă a datoriei publice din ultimii ani, care subliniază necesitatea unei consolidări fiscale consistente și sustenabile,
Necesitatea recuperării unor decalaje față de țările din regiune și față de media europeană din punctul de vedere al infrastructurii de transport, atât rutieră cât și feroviară, evoluții aflate în strânsă legătură cu absorbția fondurilor europene.

Realizarea studiului „România europeană – evoluții, progrese, provocări” reprezintă o primă inițiativă în derularea proiectului Economic@BNR, context în care Banca Națională a României intenționează să aducă în atenția celor interesați, și în viitor, subiecte la fel de importante.

Citeste studiul AICI

You Might Also Like

„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia

Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei

Garanti BBVA lansează creditul de nevoi personale cu dobândă și comisioane zero. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Dorim să punem la dispoziție o soluție rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care să răspundă nevoilor financiare personale, fără povara dobânzilor sau a comisioanelor lunare”

UPDATE. De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

TAGGED: BNR, Romania europeana, Economic@BNR, Cosmin Marinescu
Gabriela Dinu 28/04/2025
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Economiștii CFA anticipează că România se va menţine în categoria de rating recomandată investițiilor. Inflația și ROBOR vor continua să scadă
Next Article Credit Europe Bank N.V. Amsterdam Sucursala București devine Nexent Bank. Yakup Çil: ”Suntem pregătiți pentru viitor și suntem la fel de dedicați ca întotdeauna să creștem împreună cu clienții noștri”

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia

3 zile ago

Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”

3 zile ago

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei

3 zile ago

Garanti BBVA lansează creditul de nevoi personale cu dobândă și comisioane zero. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Dorim să punem la dispoziție o soluție rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care să răspundă nevoilor financiare personale, fără povara dobânzilor sau a comisioanelor lunare”

3 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?