Numarul persoanelor care se gandesc sa contracteze un credit in urmatoarea perioada este in scadere, insa tot mai multe persoane se gandesc sa faca economii, potrivit unui studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Astfel, doar 12% din populatia bancarizata declara ca intentioneaza sa contracteze un anumit tip de credit in urmatoarele 12 luni, in timp ce 42% sustin ca vor sa economiseasca in aceeasi perioada.
In ceea ce priveste contractarea unui credit, 5% dintre respondenti estimeaza ca vor lua un credit de nevoi personale fara ipoteca, in timp ce doar 2% declara ca au intentia de a contracta un credit imobiliar sau ipotecar.
In prezent, 36% din totalul populatiei bancarizate are credit, trei sferturi utilizand creditul de nevoi personale fara ipoteca. Circa 50% dintre persoanele care au economii, fie ca este vorba de numerar sau depozite la termen, declara ca nu au avut niciodata un credit. Potrivit documentului, aproape jumatate dintre respondenti prefera sa economiseasca decat sa se imprumute atunci cand doresc sa faca o achizitie al carei cost depaseste veniturile lunare ale acestora.
Potrivit studiului, 22% din totalul populatiei bancarizate a facut economii in ultimul an, iar 42% intentioneaza sa economiseasca in 2014, motivul invocat de majoritatea respondentilor fiind lipsa de siguranta fata de viitorul apropiat. Dintre cei care au economisit in ultimul an, circa 30% au pus deoparte o suma mai mare decat in 2012, principalul factor fiind majorarea veniturilor, in timp ce 25% au economisit mai putin din cauza cresterii cheltuielilor curente.
Suma medie economisita lunar in 2013 este de peste 500 lei, in crestere usoara fata de 2010.
Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au pus bani deoparte in anul 2013 au economisit lunar o suma sub 300 lei, existand o discrepanta mare intre categoriile de respondenti care au declarat ca au economisit o suma de pana la 100 lei si cei care au declarat o suma lunara economisita de peste 800 lei. Majoritatea celor care economisesc prefera numerarul, urmand depozitele la termen si conturile de economii. 33% din populatia bancarizata considera numerarul drept cel mai sigur instrument de economisire.