La doua luni de la aprobarea electoratei, bancile inca nu stiu cum sa aplice schema de restructurare a creditelor initiata de Guvern. Premierul Victor Ponta a declarat ca ordonanta de urgenta legata de finantarea creditelor restante cu ajutor din partea statului, denumita „electorata”, nu este functionala deoarece nu exista „entuziasm” in sistemul bancar, iar Guvernul nu se poate implica in atributiile BNR, transmite Mediafax.
Electorata, pasata intre Guvern si BNR
„Nu este obligatorie pentru banci. Deocamdata in sistemul bancar inca nu e un mare entuziasm, ca sa spun asa. Dar pe masura ce se obisnuiesc…legea este in vigoare, doar ca bancile inca foarte greu au incredere. Dar nu e doar in acest caz, orice om care are o mica afacere, orice care are o afacere mai mare, orice om care are nevoie de un credit, e foarte, foarte greu in ultima perioada sa obtina acel credit. Exista si exceptii, dar nu vreau sa le mai amintesc. Partea de sistem bancar nu tine de Guvern sau de legislatie, tine poate de increderea mai mare in ceea ce se intampla la nivel european, majoritatea bancilor din Romania sunt banci cu capital strain”, a declarat Ponta.
ARB asteapta normele
„Unele banci au insa semne de intrebare referitor la ceea ce va spuneam eu si probabil ca nu se vor angaja prea repede. Noi asteptam si sunt convins ca ministerul de resort va da acele norme cat de curand. Noi am trimis prin luna iulie, la Finante, aceasta sa spunem solicitare pentru norme cu mentionarea celor ce trebuie prevazute in norme, au fost si dezbateri, cred ca ministerul va emite foarte curand aceste norme”, a spus Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).