KIWI Finance a intermediat în prima jumătate a anului în curs credite în valoare de 50 milioane euro, în creștere cu 37% față de aceeași perioadă a anului 2015, se arată într-un comunicat de presă remis de cel mai mare broker de credite din România. Dintre acestea, 70% sunt credite ipotecare standard, 27% credite de nevoi personale și 3% credite Prima casa.
Creșterea cea mai mare față de anul anterior s-a înregistrat pe segmentul creditelor ipotecare standard, cu 56% mai mult față de 2015. În primele 6 luni s-a înregistrat o creștere cu 68% a cererii solvabile de credite ipotecare standard și cu 10% a cererii de credite de nevoi personale.
“Principalul declanșator al creșterii semnificative și accelerate al cererii solvabile de credite ipotecare din prima jumătate a acestui an a fost perspectiva implementării Legii dării în plată cu consecințele pe care deja le vedem: creșterea avansului solicitat de către bănci, restricționarea condițiilor de creditare prin condiții suplimentare, cum ar fi de exemplu numărul de proprietăți, scopul achiziției, calitatea garanției etc., și, bineînțeles, creșterea dobânzilor”, explică Anca Bidian, CEO KIWI Finance.
Valoarea medie a principalelor două tipuri de credite intermediate în 2016 de KIWI Finance a fost de 28.000 lei (circa 6.200 euro) la credite de nevoi personale, în creștere cu 7% față de 2015, respectiv de 228.000 lei (circa 52.000 euro) la credite ipotecare standard, în creștere cu 4% față de anul trecut.
“După două luni de la implementarea legii, cu toate că piața este relativ blocată, am reușit să menținem același nivel de cereri noi de credite ipotecare, cu mențiunea că ofertele acceptate de clienți sunt aproape exclusiv pentru băncile care solicită un avans de 20-25%. Din pacate, sunt doar câteva bănci cu acest avans și afluxul de cereri pune o presiune operațională pe capacitatea de absorbție, cu prima consecință neplăcută pentru clienți creșterea timpilor de răspuns și finalizare a tranzacțiilor”, adaugă Anca Bidian.
Jumătate dintre clienții care accesează un credit ipotecar standard, achiziție sau construcție locuință au veniturile situate între 3000 și 6000 lei. Cei mai mulți dintre clienții care acceseaza un credit ipotecar sau de construcție au venituri mai mari de 7000 lei, segment relativ constant comparativ cu anul 2015.