Pentru a combate inflația record din zona euro, Banca Centrală Europeană urmează să crescă dobânda cheie, chiar dacă europenii se pregătesc de recesiune. În ciuda nemulțumirii politicienilor față de creșterea costurilor de împrumut, inclusiv noul premier italian Giorgia Meloni și-a arătat nemulțumirea, aproape toți economiștii chestionați de Bloomberg prevăd o a doua creștere consecutivă de 75 de puncte de bază decisă astăzi, 27 octombrie. Investitorii de pe piața monetară sunt de acord, sugerând că rata se va dubla și va ajunge la 1,5%.
BCE va majora dobânda la un nivel neatins de un deceniu
Până în martie 2023, dobânda la depozite a BCE ar urma să ajungă la 2,5%, mult peste nivelul de 1,5% previzionat într-un alt sondaj Bloomberg. Această creştere include o majorare a dobânzii de 75 puncte de bază la reuniunea din 27 octombrie şi încă 50 puncte de bază în decembrie.
Motivația unei astfel de majorări este inflația mare de 10%, de cinci ori peste ținta BCE. La aceasta se adaugă presiunea pentru a egala creșterea agresivă a ratelor de schimb de către Rezerva Federală. Mai mult de două treimi din respondenţi consideră că oficialii sunt în urmă cu acţiunile pentru stoparea creşterii preţurilor.
Potrivit economiștilor, pe masa președintei Christine Lagarde sunt și alte subiecte arzătoare. Spre exemplu, unii se gândesc să limiteze câștigurile băncilor care beneficiază de creșterea ratelor dobânzilor.
Doza face muzica
Stabilirea dozei ideale a înăspririi politicii monetare va fi riscantă. Recesiunea şi inflaţia se tratează diferit- recesiunea scade când dobânzile băncilor centrale scad, în timp ce inflaţia se calmează când dobânzile cresc. Deşi trebuie ţinută sub control creşterea preţurilor, majorarea dobânzilor începe să afecteze gospodăriile şi companiile, care deja se confruntă în iarnă cu creşterea costurilor cu energia şi chiar potenţiale perturbări în aprovizionare.
Membrii BCE, precum Joachim Nagel din Germania, insistă că dobânzile trebuie să crească, în ciuda recesiunii care se apropie, deoarece inflația este prea rapidă. Dublarea ratei de depozit la 1,5% ar aduce-o mult mai aproape de un nivel pe care oficialii îl consideră a avea un impact „neutru” asupra economiei. Alții avertizează că o creștere prea rapidă va aduce prejudicii economice, iar BCE va fi nevoită să ajusteze mai târziu – amintind erorile de politică din timpul crizei financiare globale.
Există semne de respingere a creșterii ratelor dobânzilor în recesiune. În primul său discurs din parlament, Giorgia Meloni a criticat BCE, în timp ce președintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat clar că o majorarea a dobânzii va „zdrobi cererea.”
Până când vor crește dobânzile la euro
Potrivit economiștilor, ritmul creșteri va incetini, cel mai probabil, în luna decembrie – la 50 de puncte de bază, dar vor urma alte două creșteri identice. Insă, analiștii ING, consideră că Banca Centrală Europeană va păstra un regim de înăsprire a dobânzilor până în primul trimestru din 2023.
Aceștia consideră că datele confirmă clar că economia zonei euro este deja în recesiune. Mai mult, cum BCE a precizat clar că o recesiune nu o va descuraja să crescă dobânzile, ING intrevede o creștere de 75 de puncte de bază în 27 octombrie și de 50 de puncte, în decembrie.
Întrucât este probabil ca inflația să înceapă să scadă în primul trimestru al anului viitor, bancherii de la ING anticipează că BCE va înceta înăsprirea abia după reuniunea din februarie, când rata depozitelor va fi deja la 2,25%.
Reamimim că abia în luna iulie 2022, BCE a făcut prima mișcare de majorare a dobânzilor, prima după 11 ani.
Atunci, Consiliul guvernatorilor BCE a decis majorarea cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50%, într-un efort de a reduce nivelul record al inflaţiei în zona euro. De asemenea, au fost majorate cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la nivelurile de 0,50% şi, respectiv, 0,75%.