Cea mai mare economie din Europa, Germania se îndreaptă spre cea mai profundă recesiune cu o scădea aproape de 10% în T2, pe măsură ce criza coronavirusului se va adânci, potrivit Financial Time.
Potrivit celor mai mari cinci instituții de cercetare economică din Germania, economia se va contracta cu 4,2% în acest an, după ce multe activități au fost închise pentru a încetini răspândirea pandemiei, însă anul viitor revenirea economiei va aduce o creștere de 5,8%.
Analizele arată o crește a numărul șomerilor cu 236.000, împingând rata șomajului de la aproape la 5% la 5,5%.
Mai mult, există predicții ce avertizează că „riscurile sunt substanțiale” in ceea ce priveste măsurile de limitare a infecției. „Ar fi posibile întreruperi ale sistemului financiar ca urmare a creșterii insolvențelor corporative”, spun analiștii.
Răspunsul la criză vine cu o datorie publică în creștere cu peste 10%
A existat un răspuns adecvat al guvernului la criză. Un sprijin masiv pentru companii și populați, stimulente fiscale ce vor împinge țara într-un deficit bugetar de 159 miliarde euro, adică 4,7% din PIB. Aceasta ar crește datoria publică de la aproape 60% din PIB la 70%.
Și a doua economie europeană este în suferință, fiind cea mai proastă performanță din 1945
Produsul Intern Brut al Franţei va înregistra o cădere de aproximativ 6% în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, afectat de pandemia de COVID-19 care a paralizat o mare parte a țării. Astfel, a doua economie a zonei euro intră în recesiune tehnică, conform unei estimări publicate miercuri de Banca centrală a Franţei.
Aceasta ar fi cea mai proastă performanţă trimestrială înregistrată de economia franceză după 1945. Cifrele oficiale arătau anterior că economia s-a redus 0,1 la sută, în ultimele trei luni ale anului 2019, ceea ce înseamnă că, cu două trimestre consecutive de creștere negativă, țara este în recesiune tehnică.
Activitatea economică a scăzut cu 32%
Potrivit unei anchete realizate de Banca centrală a Franţei în rândul a 8.500 de companii, activitatea economică a fost cu aproximativ o treime (32%) sub nivelul normal în ultimele 15 zile din luna martie. În aceste condiţii, fiecare două săptămâni în care Franţa este în carantină ar putea reduce activitatea economică anuală cu 1,5 puncte procentuale, estimează Banca Franţei.
Cu toate acestea, Banca Franţei subliniază că această cifră nu trebuie extrapolată abuziv, în condiţiile în care efectele măsurilor de carantină ar putea evolua. Începând din data de 17 martie francezii sunt obligaţi să rămână în case, conform unor măsuri de carantină care oficial se vor încheia pe 15 aprilie, dar guvernul de la Paris a avertizat că ar putea fi prelungite.
Potrivit AFP, analiza Băncii centrale a Franţei confirmă că majoritatea sectoarelor economie au cunoscut pierderi puternice de activitate, cele mai afectate fiind construcţiile, comerţul, transporturile, industria hotelieră şi restaurantele.