Cei mai importanți 18 angajatori din industria bancară din România, unde – la finalul lui 2022 – își desfășurau activitatea 46.535 de bancheri, au alocat în anul menționat 6,5 miliarde de lei bugetului pentru remunerațiile angajaților, rezultând un salariu mediu brut de aproximativ 11.640 de lei/lună.
Cele 18 bănci – Banca Transilvania, BCR, BRD Groupe Société Générale, Raiffeisen Bank, ING Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, Exim Banca Românească, Alpha Bank, OTP Bank, Garanti BBVA, Libra Internet Bank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Vista Bank, Patria Bank, ProCredit Bank și Credit Europe Bank – adună circa 90% din numărul de angajați din sistemul bancar, care potrivit datelor Băncii Naționale a României era de 51.857 de persoane la finalul anului 2022.
Cei 46.535 de bancheri au încasat împreună aproape 315 milioane de lei net în fiecare lună din 2022
Publicația BankingNews a analizat rapoartele financiare din 2022 ale celor 18 instituții de credit, cu scopul de a identifica cheltuielile cu salariile personalului și numărul de angajați aflați pe statele de plată, date care ne-au conferit posibilitatea de a calcula ce salariu mediu brut lunar a plătit fiecare bancă în 2022 și care este cuantumul taxelor și impozitelor virate către bugetul de stat. De asemenea, BankingNews a aproximat, pornind de la valoarea salariului mediu brut, câți bani au primit în mână în total cei 46.535 de bancheri în perioada studiată.
Cifrele relevă faptul că funcționarii care lucrează la cele 18 bănci, care au făcut obiectul studiului BankingNews, au plecat acasă în fiecare lună cu un total de circa 315 milioane de lei, venitul anual net primit fiind astfel de aproape 3,8 miliarde de lei. Pentru aceste remunerații, băncile au virat în 2022 în contul statului, sub formă de taxe și impozite, peste 2,7 miliarde de lei.
Banca Transilvania are cei mai mulți angajați și cel mai mare buget de salarii
Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după nivelul activelor, este și cel mai mare angajator din industria bancară, cu un efectiv de 9.199 de salariați, la o distanță considerabilă față de ocupantele locurilor 2 și 3 în clasament, BRD Groupe Société Générale (5.833 de persoane) și CEC Bank (5.310 de persoane).
Doar o singură bancă de România, respectiv BCR, a mai reușit să depășească borna de 5.000 de angajați, în timp de Raiffeisen Bank se apropie de această cifră cu cei 4.929 de salariați cât număra la 31 decembrie 2022.
Previzibil, raportându-ne la numărul de angajați, Banca Transilvania a avut în 2022 și cel mai mare buget de cheltuieli pentru salarii, de circa 1,4 miliarde de lei, aproape dublu față de BCR cu cei 787 milioane de lei alocați remurațiilor personalului, sumă care plasează instituția de credit cu acționarist austriac pe locul al doilea în acest top. Pe ultima poziție de pe podiumul clasamentului băncilor în funcție de cheltuielile pentru salarii se situează BRD cu puțin peste 742 milioane de lei.
Bănci de talie mică, precum Vista Bank, First Bank, Libra Internet Bank, Garanti BBVA, Intesa Sanpaolo Bank sau ProCredit Bank, sunt extrem de atractive pe piața muncii
Principala concluzie pe care o putem trage privind graficul care arată topul băncilor în funcție de salariul mediu brut plătit este că băncile mai mici din România fac față cu brio instituțiilor de credit consacrate, având pachetele salariale extrem de atractive pe piața muncii din sistemul bancar.
Spre exemplu, remunerațiile medii brute acordate angajaților de First Bank, Libra Internet Bank, Garanti BBVA sau Intesa Sanpalo Bank sunt în linie cu salariile pe care le primesc angajații de Banca Transilvania sau UniCredit Bank.
CEC Bank plătește cel mai mic salariu mediu brut din industria bancară
Un alt aspect interesant care a rezultat în urma analizei BankingNews este că CEC Bank oferă cel mai mic salariu mediu brut din industria bancară din țara noastră, respectiv 7.694 de lei. Această sumă este aproape de două ori mai mică decât remunerația medie brută plătită propriilor angajați de ING Bank din head office, care este lider pe piața muncii la acest capitol. Informațiile privind numărul de salariați ai ING Bank și nivelul salariului mediu brut au fost extrase din cadrul unui interviu acordat Business Magazin de către Mihaela Ioniță, directorul de resurse umane al instituției de credit, disponibil aici.
Este important să specificăm că acest interviu face referire la cei 2.550 de angajați direcți ai ING Bank, care lucrează cu precădere în head office. Rețeaua de sucursale a instituției de credit care este dezvoltată în sistem de franciză mai dispune de circa 1.300 de angajați, care doar lucrează sub brandul ING Bank, însă nu se află pe statul de plată al băncii, fiind remunerați de francizele respective. Practic, vorbim despre mai mulți angajatori pentru acești 1.300 de salariați, cu politici de salarizare diferite, fapt ce face imposibilă identificarea unei remunerații medii.