Banca Transilvania, BCR, Raiffeisen Bank, ING Bank, BRD, UniCredit Bank și CEC Bank – cei mai mari 7 finanțatori locali – dețineau împreună, la finalul lunii septembrie 2022, un sold al creditelor în valoare de 290 miliarde de lei, reprezentând aproape 83% din totalul împrumuturilor accesate de populația și companiile din România, în creștere cu circa 6 puncte procentuale față de anul 2020, când cele șapte bănci acopereau o felie de 77% din piața creditării.
Publicația BankingNews a analizat parcursul portofoliilor de împrumuturi ale băncilor amintite în perioada 2008 – 2022, cu scopul de a construi o imagine de ansamblu a creditării de după criza financiară, care a însemnat punctul de start pentru reașezarea și reorganizarea activității de creditare a băncilor din România.
Boom-ul economic din perioada 2006 – 2008, cu creșterea precipitată, haotică și, pe alocuri, iresponsabilă a creditării, a lăsat urme adânci în portofoliul de împrumuturi. O mare parte din perioada post recesiune, cele mai multe instituții de credit s-au concentrat pe administrarea stocului de finanțări neperformante, ceea ce a impus invariabil o frânare a activității de vânzare. Așa se face că foarte multe bănci au înregistrat diminuări consistente ale soldului de credite. Anul 2015 constituie un moment important pentru istoria contemporană a creditării bancare locale, acesta fiind momentul în care aproape toate instituțiile de credit încep să tureze motoarele, ascuțindu-se concurența pentru cotă de piață.
* Cifrele prezentate în graficul BankingNews reprezintă valorile înregistrate de soldurile creditelor la iunie 2022 pentru ING Bank, UniCredit Bank și CEC Bank și la septembrie 2022 pentru Banca Transilvania, BCR, Raiffeisen Bank și BRD.
Banca Transilvania este liderul topului și nu mai resimte amenințarea BCR
Primii 10 ani ai intervalului monitorizat au fost dominați cu autoritate de BCR, însă 2018 aduce o noutate absolută pentru industria de profil, Banca Transilvania reușind în premieră să devanseze instituția de credit cu acționariat austriac. Din 2018 până spre finalul anului 2021, Banca Transilvania și BCR au dus o luptă aprigă și foarte strânsă pentru supremație și cotă de piață. În 2020, anul pandemiei, BCR și-a reluat poziția de lider al finanțatorilor, la distanță foarte mică (circa 800 milioane de lei) de banca din Cluj-Napoca.
Anul 2021 surprinde însă o accelerare a activității de creditare a Băncii Transilvania, care a trecut pe prima poziție în clasamentul celor mai mari finanțatori, la o distanță confortabilă de circa 5 miliarde de lei. Confruntarea directă dintre cele două instituții de credit nu mai poate fi considerată atât de palpitantă, în condițiile în care datele din bilanțurile celor două bănci de la finalul lunii septembrie 2022 ne arată o diferență de aproximativ 9 miliarde de lei. Practic, în mai puțin de un an de zile, diferența dintre Banca Transilvania și BCR aproape că s-a dublat.
Raiffeisen Bank urcă pe podium, la o distanță considerabilă față de BRD și ING Bank
O altă luptă interesantă pentru cotă de piață le are ca protagoniste pe Raiffeisen Bank, BRD, ING Bank, care vizează ocuparea ultimului loc de pe podiumul topului celor mai mari finanțatori din țara noastră. Această competiție s-a amplificat în 2020, când ING Bank și Raiffeisen Bank au dovedit că pot amenința serios poziția BRD. Cele trei bănci (BRD cu 28,9 miliarde de lei, ING Bank cu 28,7 miliarde de lei și Raiffeisen Bank cu 28,6 miliarde de lei) erau departajate în clasament la finalul lui 2020 de numai 300 milioane de lei, distanță ce poate fi considerată insignifiantă.
Menținându-și ritmul de creștere a soldurilor de credite din ultima perioadă, Raiffeisen Bank și ING Bank au reușit, conform datelor din bilanțurile anului 2021, să depășească BRD. Cifrele după primele nouă luni din acest an dezvăluie o accelerare a Raiffeisen Bank, care s-a așezat confortabil pe poziția a treia în topul băncilor pe piața creditelor.