EximBank a platit in perioada 2009 – 2011 peste 2.000 de compensatii de dobanda, astfel ca mai mult de 44 de milioane de lei s-au intors in conturile societatilor comerciale care au aplicat pentru acest produs specific, a declarat Luminita Manolache, vicepresedintele EximBank, in cadrul Forumului IMM care se desfasoara la Romexpo.
”Prin intermediul EximBank o societate comerciala poate recupera pana la 50% din dobanda platita la creditele de investitii contractate in lei de la orice banca comerciala. La finele anului trecut am prelungit perioada de acordare a acestei facilitati pana in 2014, lucru care va permite agentilor economici sa-si reduca in continuare cheltuielile cu dobanda pe care o platesc la credite”, a explicat oficialul EximBank.
Acesta a punctat ca portofoliul de produse dedicat IMM-urilor cuprinde atat produse standard, aflate in oferta oricarei banci comerciale (credite pentru activitatea curenta sau credite de investitii), cat si produse unice, cu componenta de ajutor de stat – asa cum sunt compensarea partiala a dobanzii sau creditele cu dobanda subventionata.
”Creditele cu dobanda subventionata sunt produse aprobate de Comisia Europeana prin care care ni se permite ca anumite credite in lei – creditele de investitii – sa fie subventionate cu pana la cinci puncte procentuale din dobanda. Este o facilitate extrem de importanta atat din punctul de vedere al ajutorului de stat – care genereaza lichiditati si faciliteaza accesul la finantare, cat si prin prisma faptului ca aceasta dobanda este fixa pe toata perioada de creditare. in momentul de fata sunt foarte putine banci in piata care isi permit sa acorde credite cu dobanda fixa, o facilitate care permite IMM-urilor sa aiba foarte clar fluxul de numerar pentru companie”, a mai spus vicepresedintele EximBank.
Potrivit oficialului bancii, la finele anului trecut, rata medie a dobanzii la aceasta categorie de credite varia intre intre 4,6% si 5,6% (in functie de categoria de performanta financiara a solicitantului), fata de o rata medie a dobanzii la credite la nivelul pietei bancare de 10,5%.
In categoria creditelor cu dobanda subventionata intra:
· Creditul de dezvoltare pentru IMM – valoarea creditului este de pana la 1,5 milioane de euro, in echivalent lei si se poate acorda pe o perioada de 10 ani.
· Creditul pentru capital de lucru – destinat finantarii activitatii curente, poate ajunge pana la 300.000 de euro, in echivalent lei, perioada de creditare fiind de maximum 12 luni.
· Microcredit pentru IMM – destinat finantarii proiectelor de investitii si / sau a activitatii curente, valoarea creditului variind intre 10.000 si 35.000 de euro.
· Creditul de investitii flexibil pentru IMM – destinat finantarii proiectelor de investitii, valoarea maxima a creditului fiind de pana la un milion de euro, in echivalent lei.
· Creditul pentru femei antreprenor – destinat IMM-urilor in care femeile sunt fie actionari majoritari, fie detin in acelasi timp calitatea de administrator si actionar minoritar; poate fi utilizat pentru investitii sau finantarea activitatii curente, suma maxima care se poate acorda fiind de 100.000 de euro, echivalent in lei.
”In ultimii trei ani, sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii a fost una dintre prioritatile strategice ale EximBank, iar cresterea ponderii pe care IMM-urile o au in portofoliul clientilor de credite al bancii pana la 40% la finele anului trecut arata ca banca isi indeplineste misiunea de sustinere a proiectelor companiilor locale. si in acest an vom continua sa acordam aceeasi atentie deosebita proiectelor derulate de intreprinderile mici si mijlocii”, a mai spus Manolache.
Companiile interesate de produsele EximBank se pot adresa direct unitatilor teritoriale ale bancii din Bucuresti, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Timisoara, Buzau, Oradea, Deva, Iasi si Sibiu. De asemenea, operatorii economici pot obtine informatii suplimentare prin intermediul site-ului www.eximbank.ro.