Femeia este o gândire, cea mai puternică gândire a naturii, dar o gândire dansând”, spunea Jaques Prevert, poet francez, asociat suprarealismului. La rândul său, unul dintre inițiatorii poeziei romantice franceze, Alphonse de Lamartine, considera că ”La începutul tuturor lucrurilor mărețe se află o femeie”. Îmbinate, gândurile exprimate de cei doi poeți alcătuiesc, astăzi de Ziua Internațională a Femeii, o urare perfectă pe care publicația online BankingNews o adresează tuturor doamnelor. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că 8 Martie este singura zi din an când femeile trebuie să se bucure de atenție specială, de afecțiune, de iubire, de încurajări, de flori, de sărutări sau de vorbe calde.
Industria bancară din România se bucură de un număr considerabil de persoane de gen feminin angajate, deși pozițiile de top management sunt predominant ocupate de bărbați. Din cei aproximativ 53.000 de oameni care lucrează în banking, circa 70% sunt femei, așa că farmecul feminin este prezent în absolut toate agențiile bancare din țară. Raportul statistic prezentat nu este valabil însă și în cazul funcțiile de top management.
BankingNews a analizat echipele care asigură conducerea executivă a celor mai mari zece bănci România (Banca Transilvania, BCR, BRD, ING Bank, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Garanti BBVA și OTP Bank). Situația privind distribuția după gen a pozițiilor de top management relevă faptul că aproape 30% dintre aceste funcții sunt ocupate de femei.
Astfel, primele zece bănci locale după nivelul activelor numără 62 de poziții de top management, dintre care 17 revin doamnelor. În cadrul board-urilor a două dintre aceste instituții de credit, respectiv BRD și Raiffeisen Bank, care au în organigramă 14 posturi de conducere executivă, nu regăsim nicio femeie. Spre comparație, din cele 11 locuri de la Banca Transilvania și BCR, 6 revin reprezentantelor sexului frumos, câte trei la fiecare instituție de credit.
De altfel, la BCR, conducerea executivă este asigurată în proporție de 75% de femei, în condițiile în care 3 din cele 4 funcții de top management sunt deținute de doamne. Următoarea bancă la care prezența femeilor în luarea deciziilor la nivel înalt este prepondentă este CEC Bank, cu un procentaj de 66%, 2 din cele 3 funcții de conducere aparținând doamnelor. Un alt raport situat peste media generală, de peste 40%, îl regăsim la Banca Transilvania (3 din 7) și la OTP Bank (2 din 5). Dintre primele zece cele mai mari bănci din România, doar la ING Bank cea mai puternică poziție de conducere este deținută de o femeie.
Sistemul bancar din România este alcătuit și din 6 instituții de credit, în cadrul cărora femeile ocupă cele mai importante funcții de conducere (președinte sau director general): Mihaela Bîtu – ING Bank, Daniela Iliescu – Patria Bank, Mioara Popescu – Idea::Bank, Ana Cernat – Alior Bank, Mariana Petkova – ProCredit Bank și Elena Cioana – Aedificium Banca pentru Locuințe. Un alt aspect care merită subliniat este faptul că singura echipă de conducere în care numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților se află la Idea::Bank.
Studiile de specialitate relevă că femeile în funcții de conducere sunt caracterizate prin rigoare în muncă, pot fi încărcate cu mai multe sarcini datorită capacității de a avea atenție divizată, au un simț al diplomației crescute, caută mai mult consens și cooperare în procesul de luare a deciziilor. Femeile sunt mai intuitive în rezolvarea problemelor, sunt caracterizate de flexibilitate și creativitate, au o inteligență emoțională mai mare decât omologii lor de sex masculin, astfel aduc mai multă toleranță pentru a clarifica problemele.