Frenezie; efervescență; goană după oportunități de investire și de finanțare; supraevaluare; dezvoltare fără limite; comportament investițional adesea haotic – doar câteva sintagme prin care anul 2021 va rămâne un reper istoric pentru piețele de capital din întreaga lume, România inclusiv. Iar dacă ținem cont de faptul că anul 2021 a rămas sub auspiciile pandemiei, cu incertitudinea, teama, amenințarea crizelor în lanț, reziliența piețelor de capital în tranziția post-pandemică surprinde chiar și pe cei mai optimiști dintre veteranii pieței de capital. În noua realitate, sursele de informare pentru procesul investițional sunt mai puțin cele tradiționale, apetitul pentru „sânge proaspăt” este ridicat iar decalajul dintre companiile nou venite la bursă și cele existente sau cu tradiție se reduce semnificativ.
Pe bursele internaționale, citim doar despre cifre record care au depășit chiar și frenezia erei dot.com (CNN, Enterprise Press, PwC) :
- Record de oferte publice inițiale (IPOs) la nivel global: 1635 de tranzacții IPO care au atras capitaluri cu 99% mai mari decât aceeași perioadă a anului trecut (E&Y), iar Trimestrul al III-lea este cel mai activ Q3 după numărul de tranzacții IPO și listări în ultimii 20 ani, potrivit recentului raport Earnst&Young
- Într-o analiză datată 20 noiembrie 2021, Bloomberg afirmă că, la nivel global, aproape 2850 de afaceri și SPACs[1] au atras mai mult de 600 miliarde de dolari în operațiuni IPOs, zdrobind toate recordurile
- În Europa, de asemenea, piața IPOs nu a fost niciodată mai în vervă decât acum (Bloomberg), valoarea ofertelor atingând 55,4 miliarde euro. Record de IPOs și la Euronext Amsterdam, care a marcat 20 listări ca urmare a tranzacții IPO și SPAC în valoare de 10.4 mld. Euro.
Sursa: Price Waterhouse Coopers, IPO Watch Europe Q3 2021
În România, potrivit declarațiilor BVB, în primele 10 luni au fost listate 25 de emisiuni de obligațiuni, 19 emisiuni de acțiuni și 9 emisiuni de titluri de stat, rundele de finanțare însumând peste 1,5 miliarde euro. Iar trendul listărilor se preconizează să continue pe măsură ce succesul operațiunilor anterioare popularizează alternativa finanțării prin piața de capital în rândul antreprenorilor și încurajează noi și noi intrări, dar și pe măsură ce valoarea societăților listate la bursă continuă să crească: capitalizarea totală a companiilor listate la BVB a atins un nivel de 47 miliarde de euro, cu 40% mai mare decât anul anterior.
Modul în care abordează o afacere piața de capital, timingul și ordinea în care apelează la mecanismele acesteia diferă mult de la o companie la alta. Mai concret, acestea derivă dintr-o formula de strategie care ține cont de (1) motivele deciziei de listare și (2) dimensiunea și maturitatea afacerii. Companiile cu un istoric solid atât în raportarea cât și în auditarea situațiilor financiare, cu cifre de afaceri importante (în general, peste 10 mil. euro, deși codul Bursei de Valori nu impune praguri minime pe venituri) și pregătite sistemic pentru listare, se orientează spre Piața reglementată a BVB. Celelalte optează, de cele mai multe ori, pentru Sistemul Multilateral de Tranzacționare, piața AeRo.
Prin PNRR un buget de 35 de milioane Euro va fi direcționat pentru susținerea listării IMM-urilor și întreprinderilor mari la Bursa de Valori București, o bursă care se bucură de tot mai multe beneficia asociate tranziției la statutul de Piață Emergent Secundară și de atenția investitorilor străini! Finanțarea prin bursă ca și cofinanțare în absorbția de finanțare nerambursabilă a devenit, recent, o alternativă apreciată și accesată de antreprenori. Cursa accelerată pe zona verde a multora dintre cotațiile companiilor proaspăt listate reprezintă un stimulent suplimentar pentru cei care cântăresc, încă, argumentele pro și contra listării. În plus, începând cu anul 2022, procedura de admitere la tranzacționare se va simplifica considerabil, BVB venind în sprijinul afacerilor și acționarilor care doresc accelerarea listării, mai ales dacă este anticipate de un plasament privat.
Afluxul de companii pe piața de capital din România a creat premisele unui cadru economic mai transparent, în contextul în care tot mai mulți antreprenori își vor însuși ingeniozitatea de a transforma strategiile lor de dezvoltare în obiective investiționale fiabile pentru investitori, cu structuri de guvernanță corporativă bine închegate, asigurând pe această cale un parteneriat sustenabil pentru publicul investitor pe piața de capital.
Citește aici întreaga analiză realizată de către Departamentul de Consultanță Corporate, al Goldring S.A., una dintre cele mai dinamice societăți de brokeraj de pe piața românească de capital.
[1] Special Purpose Acquisition Companies – entități legale fără activitate economică propriu-zisă, create doar pentru a atrage capital cu scopul unor tranzacții de tip achiziții și fuziuni