Ministrul de Finante, Florin Citu, a anuntat in aceasta saptamana ca de anul viitor va creste contributia la Pilonul II de pensii administrate privata la 6%, in conformitate cu legea.
Astfel, facand referire la procentul actual de doar 3,75%, acesta a declarat, citat de Mediafax:
„Din 2021 revenim sa crestem contributia la pilonul II de pensii, gradual, in prima faza cred ca o sa fie 5% si apoi 6% asa cum cere legea. Astazi este 3,75%. Si nici asa nu va fi de ajuns. Trebuie sa reformam sistemul de pensii, pentru ca altfel nu vor mai fi bani de pensii (in viitor)”.
De asemenea, ministrul de finante a precizat ca trebuie aplicata o viziune pe termen lung pentru sistemul de pensii si ca nivelul pensiei minime a fost inghetat pentru ca acei oameni nu au contribuit.
Florin Citu considera cresterea pensiilor un act corect, insa conteaza cat și cum
„Nu stiu daca este corect sau nu (ca pensiile minime sa fie inghetate – n.r.). Dar este corect sa creasca in fiecare an pentru oameni care nu au contribuit, nu au avut nicio contributie niciodata la sistemul de pensii. Aici este o discutie despre cat trebuie sa creasca si cum trebuie sa creasca si salariul minim. Trebuie gasit un algoritm de care sa legam (cresterea salariului minim)”, a declarat ministrul de finante, potrivit aceleiasi surse.
Nimic într-o țară nu poate să crească disproporționat, a fost semnalul de alarmă transmis ieri de Guvernator.
Întrebat despre sustenabilitatea măsurii privind creșterea punctului de pensie cu 40%, Mugur Isărescu și-a spus opinia: “Nu cred că trebuie să facem obsesii biblice, dacă nu vrem să rătăcim prin deșertul economic încă 40 de ani. Când economia crește cu 4%, nu poate ceva să crească cu 40%. Câtă filosofie trebuie să facem?… dar e o decizie politică, până la urmă…”.
Guvernatorul a revenit pe parcursul conferinței cu precizări despre subiectul majorării pensiilor și a evidențiat că nu sunt bani pentru o astfel de creștere. “E un consens că trebuie să crească, dar nu facem obsesii pe cifre. Nu pică banii din cer. Discuția asta dacă sunt sau nu sunt bani este total eronată. Normal că nu sunt bani cât timp avem deficite. A avut țara asta vreodată surplus bugetar?”, a spus apăsat Mugur Isărescu.