„Promovarea plăților cu cardul nu se poate face într-un context în care întreaga piață bancară este abordată conflictual și dacă percepțiile propuse de diverși intermediari despre industria bancară sunt de genul că aceste carduri, ca și alte servicii, pot avea costuri ascunse. Doar dacă vom promova industria bancară și intermedierea financiară, putem promova și cardurile”, a spus Florin Dănescu, Președinte Executiv al Asociației Române a Băncilor, în cadrul celei de-a V-a ediții a Conferinței „Eu plătesc cu cardul”, organizată de publicația online www.bankingnews.ro.
Intermedierea financiară a coborât de la 41% din PIB, în 2009, la 26% în prezent. Industria bancară are o dinamică bună, anul trecut a avut un profit bun, ceea ce ne poate crea o perspectivă bună asupra băncilor. În ultimii zece ani însă, industria bancară s-a restrâns cu 25% la nivel de sucursale și 26% ca personal. Coroborat cu scăderea intermedierii financiare, se naște astfel o altă perspectivă asupra sistemului bancar.
În opinia președintelui ARB, evoluția celor trei indicatori, rețea, sucursale și intermediere financiară, denotă un punct de inflexiune. Autoritățile și alte instituții cu putere de decizie ar trebui să țină cont că „economia este singurul instrument care aduce bunăstare, și nu poți să ai un plan economic fără să ai un plan de finanțare.” În prezent, industria bancară contribuie cu 4,2% la PIB, a subiniat reprezentantul ARB.
Creșterea plăților online este o problemă de educație financiară
Evoluția plăților în economie nu este una pozitivă, a mai spus președintele ARB. În ultimul timp, a crescut sensibil tranzacția cu numerar, cu peste 1 miliard de lei, cel mai probabil din cauza consumului.
Întrebarea care se pune la nivelul mediului bancar este cum poate fi promovată, prin educație financiară, plata cu cardul, mai ales că 40% din populație este nebancarizată, iar restul de 60%, bancarizată, efectuând inclusiv trazacții online.
Populația bancarizată face achiziții online, însă plățile se fac mai mult ramburs, așadar tot cash. Educația financiară ar trebui să țină cont de toate aceste detalii, susține Florin Dănescu.
Scăderea costurilor ar putea conduce la scăderea calității serviciilor
Atât în cazul cardurilor, cât și al altor servicii bancare, s-a vehiculat de multe ori ideea revizuirii comisioanelor, care generează circa 25% din totalul veniturilor băncilor. Însă această scădere ar putea avea ca efect diminuarea calității serviciilor.
„Aceste venituri (din comisioane) se vor înjumătăți, pentru că, potrivit noilor directive, jumătate din clientelă se va încadra în categoria vulnerabilă și nu va plăti comisioane. Tendința de a obține eliminarea oricărui cost te duce la o concluzie: că termenul de calitate nu mai există. Calitatea, în timp, va lăsa de dorit. Această tendință, de a vorbi întotdeauna de costuri și nu de calitate, este dăunătoare. Te duce într-un cerc vicios, la incapacitatea de a investi”, a subliniat Florin Dănescu.
Conferința ”EU plătesc cu cardul” este un proiect dezvoltat de publicația online www.bankingnews.ro cu susținerea Asociației Române a Băncilor şi Asociaţiei de Plăţi Electronice din România, în calitate de Parteneri Instituţionali, BCR, Banca Transilvania și Alpha Bank – Parteneri Principali, Raiffeisen Bank – Partener, cărora le mulțumim, pe această cale, pentru implicare.