Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Florin Dănescu, Asociația Română a Băncilor: Tranziția la economia verde trebuie să fie lină, ordonată și justă, iar autoritățile trebuie să ofere claritate
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Top news > Florin Dănescu, Asociația Română a Băncilor: Tranziția la economia verde trebuie să fie lină, ordonată și justă, iar autoritățile trebuie să ofere claritate
Top newsStiri de top

Florin Dănescu, Asociația Română a Băncilor: Tranziția la economia verde trebuie să fie lină, ordonată și justă, iar autoritățile trebuie să ofere claritate

Cornel Dinu
Last updated: 29/06/2022 8:58
Cornel Dinu 3 ani ago
Share
Florin Dănescu a transmis un mesaj video la Conferința ”Finantare sustenabilă pentru România durabilă”
SHARE
Florin Dănescu a transmis un mesaj video la Conferința ”Finantare sustenabilă pentru România durabilă”

Băncile își propun să continue eforturile de creștere a intermedierii financiare, inclusiv prin promovarea dezvoltărilor naționale și internaționale în domeniul finanțării sustenabile, plecând de la prioritățile autorităților europene și cadrul de reglementare aferent, care va veni atât cu provocări de implementare pentru instituțiile financiare, cât și cu noi oportunități în dezvoltarea produselor și serviciilor, a precizat Florin Dănescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, într-un mesaj video transmis în cadrul Conferinței ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă”.

Contents
Stimulentele economice trebuie să fie aliniate la obiectivele Acordului de la ParisBăncile trebuie să ajute la ecologizarea economiei maro, susținând în același timp economia verdeCalculul NZEB trebuie să se poată realiza pentru orice localitate din țarăBăncile au nevoie de surse de informații pentru a facilita analiza riscurilor climaticeEvenimentul ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă” este un proiect dezvoltat de GreenCommunity și BankingNews, cu susținerea Asociației Române a Băncilor, în calitate de Partener Instituţional, și BCR, BRD Groupe Société Générale, ING Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank și First Bank – Parteneri Finanțare Sustenabilă.

Bancherul a reiterat faptul că strategia ARB se bazează pe 4 piloni strategici: educația financiară; agenda digitală; creșterea intermedierii financiare și platforma financiară, care se traduce prin promovarea, în cooperare cu instituțiile interesate, a principiilor dezvoltării economice durabile şi ale progresului social.

”În cadrul pilonului creșterea intermedierii financiare, ARB și comunitatea bancară urmăresc integrarea intermedierii financiare pentru creșterea gradului de accesare a fondurilor europene, susținerea IMM-urilor, dezvoltarea Parteneriatului Public Privat și finanțarea proiectelor mari de investiții. În acest context, finanțarea durabilă este de cea mai mare importanță pentru asociație și bănci”, a explicat Florin Dănescu.

Stimulentele economice trebuie să fie aliniate la obiectivele Acordului de la Paris

În opinia sa, o tranziție lină și ordonată la economia verde necesită ca stimulentele economice să fie aliniate la obiectivele Acordului de la Paris și un cadru de reglementare adecvat care să permită băncilor să sprijine companiile pentru a reduce impactul negativ sau pentru a crește impactul pozitiv asupra mediului. De asemenea, Florin Dănescu a punctat că este necesară predictibilitatea și claritatea politicilor, încurajarea adoptării tranziției de către toate sectoarele și o cooperare între industrii, între sectorul privat și cel public.

”Fiind cu toții de acord cu rolul cheie pe care îl vor juca băncile în tranziția către economia verde, autoritățile trebuie să ofere claritate. Schimbarea reglementării financiare ar trebui într-adevăr să meargă mână în mână cu modificările legislative și cu noi politici industriale pentru sectoare specifice. Nu putem să cerem băncilor să facă această schimbare în absența unei schimbări majore a stimulentelor economiei subiacente. Băncile nu pot fi principalii aplicatori ai politicii climatice”, a subliniat Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor.

Băncile trebuie să ajute la ecologizarea economiei maro, susținând în același timp economia verde

Pe de altă parte, Florin Dănescu a mai evidențiat că este esențial să existe o tranziție lină, ordonată și justă. ”Băncile trebuie să ajute la ecologizarea economiei maro, susținând în același timp economia verde. În consecință, băncile nu pot renunța rapid la finanțarea sectoarelor care au planuri credibile de a trece la economia verde. De asemenea, trebuie să se analizeze stimulentele fiscale și de capital pentru a sprijini investițiile ecologice. În final, nu este vorba despre o strategie verde sau o strategie de dezvoltare – este vorba despre o strategie de dezvoltare verde”, a susținut oficialul ARB.

Bancherul a mai menționat că o altă provocare importantă a procesului de tranziție verde se referă la disponibilitatea datelor. Băncile au nevoie de date adecvate, recente, fiabile și accesibile (inclusiv din partea IMM-urilor) pentru a dezvolta un management adecvat al riscului. O altă serie de cerințe concrete din partea băncilor se referă la necesitatea modificării legislației pentru stabilirea limitelor naționale aplicabile pentru nearly zero-energy building (NZEB).

Calculul NZEB trebuie să se poată realiza pentru orice localitate din țară

În acest sens, având în vedere prevederile Regulamentului delegat de completare a Regulamentului privind Taxonomia UE, băncile solicită amendarea legislației actuale și inserarea în certificatul de performanță energetică a clădirii a informațiilor necesare pentru a determina dacă o clădire respectă sau nu criteriile tehnice stabilite de acesta, prin aplicarea unei liste de localități (și județul aferent), împărțite pe zone climatice, astfel încât calculul NZEB să se poată realiza pentru orice localitate din țară, și prin modificarea certificatului de performanță energetică a clădirii.

Pentru a sigura o implementare eficientă a acestor informații în fluxurile existente la nivelul băncilor, ar fi de ajutor ca lista cu toate localitățile și județele împărțite pe zone climatice să poată fi accesată într-un format prelucrabil, ca baza de date (de exemplu în format excel), precum și precizarea perioadei la care se va face actualizarea acestei liste sau perioada de valabilitate.

Băncile au nevoie de surse de informații pentru a facilita analiza riscurilor climatice

Florin Dănescu a mai arătat că există disponibilitatea din partea băncilor de a considera finanțarea unor tranzacții verzi/sustenabile, aplicând bunele practici internaționale (LMA Green Loan Principles, LMA Sustainability Linked Loans Principles, ICMA Green/ Social/Sustainability bonds). El a precizat că finanțările de acest tip sunt analizate în considerarea angajamentelor prevăzute în Acordul de la Paris sau în legătură cu Obiectivele Națiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă (SDGs).

Lansarea produse de creditare verzi a însemnat pentru bănci și dezvoltarea proceselor interne pentru analiza riscurilor de mediu, sociale, de guvernanță, precum și a riscurilor climatice. În acest sens, oficialul Asociației a completat că este necesară identificarea unor surse de informații pentru a facilita analiza riscurilor climatice (de tranziție sau fizice), a celor legate de biodiversitate, precum și de măsurare impact.

De asemenea, Florin Dănescu a declarat că băncile consideră importantă recomandarea #4 din Raportul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (2021) care vizează analiza posibilității de flexibilizare a cerințelor prudențiale privind finanțările verzi, analiză deja realizată și promovată la nivelul Comisiei Europene de către Banca Națională a României (Tablou de monitorizare a riscurilor climatice asupra sectorului bancar din România, 2021).

Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor a conchis că instituțiile de credit sunt pregătite să își alinieze portofoliile de împrumuturi la obiectivele Uniunii Europene prin identificarea și gestionarea riscurilor și integrând principiile ESG în structurile de guvernanță și risc.

Evenimentul ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă” este un proiect dezvoltat de GreenCommunity și BankingNews, cu susținerea Asociației Române a Băncilor, în calitate de Partener Instituţional, și BCR, BRD Groupe Société Générale, ING Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank și First Bank – Parteneri Finanțare Sustenabilă.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: finantare sustenabila, GreenCommunity, Finantare sustenabila pentru Romania durabila, BRD, BCR, Asociatia Romana a Bancilor, ING Bank, Florin Danescu, Unicredit Bank, First Bank
Cornel Dinu 29/06/2022
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Cardul BT Flying Blue oferă mai multe oportunități și recompense pentru membrii programului de fidelizare Flying Blue care folosesc BT Flying Blue la Singureni Manor
Next Article Tu ce faci cu surplusul de bani? Românii investesc mai puțin în imobiliare și aleg fondurile investiții pentru stabilitate financiară după retragerea din activitatea profesională

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

o zi ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

o zi ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

o zi ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

o zi ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?